O petrecere de Halloween din capitala Coreei de Sud, la Seul, s-a transformat într-un adevărat coşmar, după ce peste 150 de oameni s-au îmbulzit pe o alee îngustă. Bilanțul provizoriu după dusculadă arată peste 150 de morți, 19 dintre ei cetățeni străini, 82 de răniți, mulți dintre ei în stare gravă și 3000 de dispăruți. Președintele declară doliu național.

Tragedie la Seul: Peste 150 de morți și aproape 3.000 de dispăruți după busculada de Halloween

Peste 150 de persoane, majoritatea tineri, au murit la Seul în urma unei busculade în care a fost antrenată o mulțime uriașă de oameni care veniseră să petreacă primul Halloween fără restricții, după trei ani de pandemie, într-o zonă celebră pentru viața de noapte din capitala Coreei de Sud.

Bilanțul victimelor dezastrului de la Seul a crescut la 151 de morți, a anunțat președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol într-o conferință de presă susținută duminică dimineața. Șeful statului a declarat o perioadă de doliu național „până când se va încheia gestionarea accidentului”, le-a transmis condoleanțe familiilor victimelor și le-a urat tuturor răniților însănătoșire grabnică.

Yoon Suk Yeol, care a vizitat locul tragediei, a mărturisit că a fost devastat când a văzut dezastrul petrecut în inima capitalei și a promis că va veni cu măsuri pentru a preveni accidente similare în viitor.

Busculada de Halloween din Itaewon este unul dintre cele mai grave dezastre din Coreea de Sud de la naufragiul unui feribot, în 2014, în urma căruia au murit 304 persoane, în principal elevi de liceu, scrie CNN.


„Am văzut persoane mergând în partea stângă şi persoane care mergeau în direcţia opusă. Cei din mijloc nu s-au mai putut mişca, nu aveau nicio modalitate de a comunica... nu puteau respira!”, a spus un martor.

Citeste si:
Halloween la Castelul Bran. Oficiali din MAI: „Elon Musk și...
Halloween la Castelul Bran....

„Incidentul s-a produs în jurul orei 22.22 pe data de 29 Octombrie 2022. Locaţia incidentului a fost zona Itaewon din districtul Yongsan”, a transmis Choi Seong-beom, departamentul de pompieri.

„Incidentul s-a produs în momentul în care un număr mare de persoane participau la un festival de Halloween, rezultând multe decese ale participanţilor”, a completat acesta.

Detalii despre tragedia de Halloween de la Seul


  • Sunt cel puțin 151 de morți, între care 19 cetățeni străini.

  • Nu este clar ce a cauzat aglomerația mortală, dar martorii au declarat că erau neobișnuit de mulți oameni care se înghesuiau pe străzile înguste ale cartierului, iar deplasarea se făcea cu mare dificultate.

  • Cele mai multe dintre victime sunt adolescenți și persoane de 20 de ani. Mulți erau îmbrăcați în costume de Halloween.

  • Fotografiile și videoclipurile de pe rețelele sociale arată oameni întinși pe jos, pe stradă, și pe targi în timp ce echipele de salvare acordă primul ajutor.

  • Multe victime au intrat în stop cardiac.

  • Peste 1.700 de salvatori au fost trimiși la fața locului, între care 517 pompieri, 1.100 de polițiști și aproximativ 70 de funcționari guvernamentali.

  • Autoritățile întâmpină dificultăți în identificarea victimelor și cer ajutorul familiilor.

  • Administrația orașului Seul primește, de asemenea, apeluri care semnalează persoane dispărute.

  • Zeci de răniți au fost transferați la spitalele din apropiere, iar autoritățile medicale avertizează că este posibil ca numărul morților să crească.

  • Lideri din lumea întreagă încep să transmită condoleanțe națiunii sud-coreene.

Citeste si:
Premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj de solidaritate cu...
Premierul Nicolae Ciucă a...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Octombrie 2022 - 10 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.