Papa Francisc a condamnat joi, in mesajul sau de Craciun, traficul, abuzurile, exploatarile si violentele la care sunt supusi copiii si "persecutia brutala" a minoritatilor, masacrele si luarile de ostatici din lume.

Papa a pronuntat mesajul traditional "urbi et orbi" ("orasului si lumii"), din logia basilicii Sfantul Petru, in fata unei multimi foarte numeroase.

Prea multi copii sunt "victime ale abuzurilor si exploatati sub ochii nostri si cu tacerea noastra complice", a denuntat el. Intr-o abatere de la textul sau, vizibil emotionat, el a evocat "copiii masacrati in bombardamente, inclusiv acolo unde s-a nascut Fiul Lui Dumnezeu".

Denuntand "indiferenta", Francisc a deplans de asemenea copiii "ucisi inainte de a vedea lumina", intr-o condamnare explicita a avortului.
"Iisus sa-i salveze pe numerosii copii victime ale violentelor, victime ale traficului de persoane sau constransi sa devina soldati", s-a rugat el. "Sa aduca liniste familiilor copiilor ucisi saptamana trecuta in Pakistan", a subliniat el in particular, referindu-se la atentatul comis de talibani la o scoala din Peshawar, soldat cu moartea a 149 de persoane, dintre care 133 de copii.

Francisc le-a cerut de asemenea ucrainenilor sa "depaseasca tensiunile, sa invinga ura si sa urmeze un nou drum al fraternitatii si reconcilierii". Papa a pus insa accentul pe violentele comise de gruparile jihadiste in Irak si Siria.

"Lui Dumnezeu, Salvatorul lumii, ii cer sa-i priveasca pe fratii si surorile noastre din Irak si Siria care, de prea mult timp, sufera din cauza conflictului in curs si, alaturi de cei care apartin altor grupuri etnice si religioase, sufera o persecutie brutala", a afirmat el, in acest mesaj difuzat de televiziuni din toata lumea. El a mentionat "numeroasele persoane dispersate, stramutate si refugiate, copii, adulti si batrani, din regiune si din lumea intreaga". Papa a cerut ca ei sa "poata primi ajutoarele umanitare necesare pentru a supravietui rigorii iernii si a reveni in tarile lor". Suveranul Pontif a facut apel la "pace in tot Orientul Mijlociu", cerand "sprijin pentru eforturile celor care se angajeaza eficient in dialogul dintre israelieni si palestinieni".

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

Papa argentinian a evocat si Africa, dar nu si America Latina. El a facut apel la "pace in Nigeria, unde s-a varsat din nou sange si prea multe persoane sunt private injust de afectiunea apropiatilor si tinute ostatice sau masacrate". El a invitat de asemenea la dialog si pace in Libia, Sudanul de Sud, Africa centrala si in Republica Democratica Congo. Papa si-a exprimat solidaritatea cu victimele africane ale epidemiei de Ebola. "Sunt atatea lacrimi in acest Craciun", a conchis Papa Francisc, cerand ca "puterea divina" sa atinga "inimile atator barbati si femei scufundati in mondenitate si indiferenta".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.