Ministrii de Externe ai statelor membre UE au decis organizarea unui dialog anual asupra statului de drept in Europa, in cadrul Consiliului European.

Editia in franceza a portalului citeaza exemplul unor incalcari frecvente ale statului de drept in Ungaria, o tara in care Guvernul condus de conservatorul populist Viktor Orban a pus in aplicare o lege controversata a presei, si-a consolidat controlul asupra Bancii centrale si sistemului judiciar. Celalalt exemplu citat de Euractiv este cazul Romaniei, in care premierul de centru-stanga Victor Ponta "a incercat sa supuna Curtea Constitutionala si a recurs la ordonante de urgenta pentru a modifica statutul unor institutii fundamentale".

Dupa ce actiunile Comisiei Europene (CE) fata de asemenea evolutii si-au dovedit limitele, Germania, Danemarca, Finlanda si Olanda au propus ca statele membre ale Uniunii Europene (UE) sa creeze si aplice un nou mecanism pentru a apara principiile statului de drept. Ele au argumentat ca, daca UE a inregistrat progrese in probleme de guvernanta economica, poate face acelasi lucru in acest domeniu.

Uniunea dispune deja, potrivit Articolului 7, alineatul 3 din Tratatul Uniunii, de posibilitatea de a suspenda dreptul de vot al unui stat membru care incalca tratatele europene. Problema este ca acest instrument juridic este considerat o adevarata "bomba nucleara", iar din aceasta cauza este avut in vedere un nou dispozitiv care sa gaseasca o cale de mijloc intre suspiciuni de incalcare a statului de drept si recurgerea la dispozitive juridice considerate disproportionate. Parlamentul European (PE) a cerut deja CE, in trecut, sa propuna un instrument comunitar in acest sens, scrie MEDIAFAX.

Presedintia italiana a UE a prezentat un document - "Respectarea statului de drept in UE" - care inventariaza situatia instrumentelor de monitorizare a respectarii principiilor statului de drept in cadrul UE. Documentul propune ca rolul de a contribui la crearea unei abordari comune in privinta respectarii statului de drept in acord cu tratatele sa revina Consiliului, din care fac parte statele membre. Insa textul indeamna la adoptarea unei "abordari bazate pe date factuale", care urmeaza sa fie definite ulterior.

Citeste si:
Premierul Olandei: Romania va fi pregatita de admiterea in spatiul...
Premierul Olandei: Romania va...

La finalul reuniunii de marti, ministrii europeni au decis ca in cadrul Consiliului sa aiba loc, o data pe an, un "dialog" in baza unor documente pregatite de catre ambasadorii europeni. Membrii Consiliului sunt cei care vor lua decizia de a initia sau nu dezbateri pe anumite teme, potrivit Euractiv, care adauga ca dispozitivul urmeaza sa fie evaluat la sfarsitul lui 2016. Portalul catalogheaza aceasta initiativa ca "timida", argumentand ca statele membre nu au oferit spatiu de manevra suplimentar CE pentru a evalua respectarea statului de drept.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.