Autoritatile australiene au promis miercuri transparenta totala asupra motivelor pentru care autorul luarii de ostatici din Sydney, cu un trecut violent si extremism, nu se afla sub supraveghere, consolidand totodata masurile de securitate in cel mai mare oras din Australia.

Luarea de ostatici de la cafeneau din Sydney s-a soldat marti, dupa interventia unitatilor de elita ale politiei, cu moartea a doua persoane si a atacatorului, un australian de origine iraniana in varsta de 50 de ani.
Man Haron Monis se afla in libertate pe cautiune, dupa ce a fost inculpat pentru complicitate la uciderea fostei sale sotii. De asemenea, el facea obiectul unor proceduri judiciare pentru zeci de agresiuni si abuzuri sexuale. Luna trecuta, Man Haron Monis a publicat un mesaj pe site-ul sau, in care jura credinta "califului musulmanilor", putand fi vorba despre liderul organizatiei Stat Islamic (SI) in Irak si Siria, Abu Bakr al-Baghdadi.

Cu toate acestea, el se afla in libertate, iar luni a luat ostatice 17 persoane la cafeneaua Lindt Chocolat din centrul orasului Sydney, pe care le-a obligat sa afiseze un steag negru pe care era scris in araba crezul musulman.

In urma incidentului, numeroase intrebari au aparut in Australia in legatura cu motivele pentru care nimeni nu s-a interesat de comportamentul autorului acestui atac, despre care premierul Tony Abbot a afirmat ca este "nebun". El era bine cunoscut de politia din statul New South Wales si de politia federala, precum si de serviciul intern de informatii ASTO, dar nu se afla pe lista persoanelor supravegheate de serviciul antiterorist.

"Exista intrebari la care oficialii vor trebui sa raspunda, intrucat autorul atacului s-a aflat in atentia agentiilor de securitate", a declarat premierul Abbot, pentru postul de radio ABC.

"Dorim sa aflam de ce nu a fost supravegheat, tinand cont de trecutul sau marcat de violente, instabilitate psihica si interesul pentru extremism", a adaugat el.

Un raport asupra evenimentelor care au precedat luarea de ostatici, asupra motivelor pentru care Monis nu era supravegheat si detinea o arma va fi facut public, a declarat premierul australian, care a promis transparenta totala in acest caz.

Citeste si:
5 dintre ostaticii eliberați luni de Hamas au legături cu România
5 dintre ostaticii eliberați...

"Sistemul nu a abordat corect situatia acestei persoane si va trebui sa tragem invatamintele din tot ceea ce s-a intamplat", a mai afirmat premierul australian. "Opinia publica mi se poate adresa cu intrebari atat mie, cat si ministrilor. Am vedere sa fac public raportul asupra evenimentelor, iar acesta sa fie accesibil tuturor", a subliniat premierul Tony Abbott.

Intre timp, cartierul Martin Place, din centrul orasului, nu mai este blocat de forte de ordine, ca in timpul luarii de ostatici. Cu toate acestea, nivelul de securitate a fost consolidat la Sydney, unde sute de politisti se afla in misiune pe strazile din oras. Comandantul Michael Fuller, care conduce operatiunea, a explicat ca este vorba despre asigurarea opiniei publice. "Este o operatiune care vizeaza prezenta politistilor in locurile publice, la evenimente sportive si in orice loc public considerat de interes de politie", in apropierea petrecerilor pentru sfarsitul anului, a afirmat el. Oficialul australian a asigurat insa ca nu exista informatii cu privire la riscul producerii unui incident similar. "Am vazut teama din privirile oamenilor", iar "singura modalitate prin care cetatenii se vor simti in siguranta este o prezenta consolidata a pozitiei", a subliniat el.

Citeste si:
Gabriela Ruse s-a calificat în optimile turneului de la Sydney (WTA)
Gabriela Ruse s-a calificat...

Incidente prezentand caracteristici de "ura rasiala" au fost inregistrate, in pofida condamnarii luarii de ostatici, de catre peste 40 de organizatii musulmene, chiar inainte de incheierea actiunii, a adaugat ofiterul.
El a asigurat insa ca este vorba despre cazuri izolate, minore, in comparatie cu solidaritatea fata de comunitatea musulmana manifestata in cadrul societatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.