Coruptia ameninta bazele Republicii Islamice, a afirmat luni presedintele iranian Hassan Rohani, denuntand "monopolurile" existente in unele sectoare ale economiei, relateaza AFP.

Presedintele moderat, ales in iunie, a facut din lupta impotriva coruptiei una dintre prioritatile sale in vederea relansarii economiei iraniene, aflate in criza, in contextul in care mai multe scandaluri au afecat recent Iranul, pe locul 136 din 175 in clasamentul pe 2014 al coruptiei la nivel mondial, intocmit de ONG-ul Transparency International.

In septembrie, Mohammad Reza Rahimi, prim-vicepresedintele fostului presedinte Mahmoud Ahmadinejad, a fost condamnat pentru rolul sau in mai multe afaceri de coruptie, potrivit presei. In mai, un om de afaceri a fost spanzurat dupa ce si-a recunoscut vina intr-o escrocherie bancara de 2,6 miliarde de dolari. Un alt om de afaceri se afla in detentie de la sfarsitul lui 2013, acuzat ca a deturnat trei miliarde de dolari in urma unor tranzactii neoficiale cu petrol.

Coruptia pune in pericol "regimul si bazele Revolutiei", a afirmat Rohani in cursul unei seminar cu sefii celor trei ramuri ale puterii (executiva, legislativa si judiciara), scrie MEDIAFAX.

"Oamenii au facut revolutie pentru a elimina coruptia, pentru ca nicio persoana corupta sa nu fie la putere si, daca ne aratam slabi in lupta impotriva coruptiei, aceasta ar insemna slabiciunea Revolutiei Islamice, ineficienta Revolutiei de a realiza unul dintre principalele obiective", a explicat el intr-un discurs difuzat la televiziunea de stat.

"Trebuie sa combatem coruptia in acelasi timp cu inflatia, recesiunea si somajul", a mai afirmat el.

Presedintele iranian a criticat de asemenea monopolurile din unele sectoare ale economiei tarii sale care, potrivit lui, sunt "cauza coruptiei".

"Intr-o societate, cand nu exista competitie, cand exista exclusivitate, nu este bine. Uneori nu se poate face nimic. Ar trebui atunci o mai buna supraveghere acolo unde exista monopol"
, a subliniat Rohani.

Citeste si:
Zelenski acuză Iranul că minte în privinţa dronelor trimise Rusiei
Zelenski acuză Iranul că...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.