Ghetarii din Golful Amundsen din vestul Antarcticii pierd gheata mai repede decat cei aflati in oricare alta parte a continentului si sunt, de asemenea, cei mai mari contribuitori la cresterea nivelului oceanic, afirma cercetatorii de la Universitatea California din Irvin (UCI) si cei de la Jet Propulsion Laboratory operat de NASA.
Doua studii publicate in luna mai au ajuns la concluzia ca topirea marilor ghetari din vestul Antarcticii, care contin suficienta apa pentru a face sa creasca cu cel putin un metru nivelul marilor si oceanelor, s-a accelerat sub efectul incalzirii globale si pare sa fie ireversibila.
Noul studiu este cel mai recent care a evaluat situatia si a corelat observatiile facute cu ajutorul a patru tehnici de masurare a topirii acelor ghetari, ce permit obtinerea unei estimari a volumului si a ritmului de topire a gheturilor in ultimele doua decenii. Cercetarea a fost publicata in revista Geophysical Research Letters.
"Studiile precedente sugerau ca aceasta regiune din vestul Antarcticii se schimba foarte repede din anii 1990 si am dorit sa verificam felul in care o serie de tehnici diferite masoara acea modificare", a spus Tyler Sutterley, cercetator la UCI, principalul autor al studiului.
"Faptul ca cele patru tehnici produc aceleasi rezultate ne-a intarit increderea in exactitatea masuratorilor", a adaugat el.
Este vorba de masuratorile efectuate de sateliti si radare de la NASA si ESA - Agentia Spatiala Europeana - si de modelul de climat atmosferic creat de oamenii de stiinta de la Universitatea Utrecht din Olanda.
Volumul total de gheata pierdut din 1992 si pana in prezent a fost, in medie, de 83 de miliarde de tone pe an. In comparatie, ghetarii din Antarctica au pierdut o cantitate echivalenta cu greutatea muntelui Everest la fiecare doi ani, in ultimii 21 de ani. Everestul are o greutate de 161 de miliarde de tone.
Patru persoane din Suedia au murit după ce au căzut într-un lac

Din 2003 in 2009, cand cele patru tehnici au fost utilizate simultan, ritmul de topire a gheturilor a crescut cu 16,3 miliarde de tone in fiecare an, reprezentand aproape o triplare in comparatie cu cantitatea medie de gheata topita in ultimii 21 de ani.
Rezultatele acestui studiu au fost publicate intr-un moment in care au debutat la Lima, in Peru, doua saptamani de negocieri internationale in domeniul climei, considerate determinante pentru incheierea unui acord multilateral de lupta contra incalzirii globale, prevazut pentru sfarsitul anului 2015 la Paris. Gazele cu efect de sera, mai ales dioxidul de carbon (CO2), au crescut cu 45% din 1990 pana in prezent, iar din cauza lor 2014 ar putea fi desemnat cel mai calduros an de pe Glob de la debutul masuratorilor meteorologice, in 1880.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
Mai multe despre
-
Cum putem să fim ”fashionable” fără să facem mai mult rău planetei
Sursa: green.start-up.ro
-
Sebastian Doroftei, Codezilla: Cum crești un business sănătos în servicii IT
Sursa: start-up.ro
-
Trecerea la cloud - la ce trebuie să fie atente băncile?
Sursa: futurebanking.ro
-
Iubirea care te-a rănit nu a fost pentru tine! Ea doar te-a învățat ce nu...
Sursa: garbo.ro
-
Rinda Hartner, acuzații și reproșuri dure la adresa primul soț al regretatei...
Sursa: kudika.ro
-
Ce activități organizează ParkLake cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Sursa: retail.ro
-
Rezultate Teste PISA 2022. Elevii români, cele mai proaste rezultate din UE....
Sursa: wall-street.ro