Armata Statelor Unite va mentine in 2015 in Afganistan un contingent mai numeros decat s-a prevazut initial.

Initial, Statele Unite intentionau sa reduca numarul militarilor la 9.800 incepand cu anul viitor. Dar ar fi nevoie de inca 400-700 pana la sfarsitul iernii, au explicat oficiali din cadrul Pentagonului care s-au exprimat sub acoperirea anonimatului. "Este pur si simplu vorba de a face tranzitia", a precizat unul dintre ei.

Aceasta reajustare intervine in urma intarzierii considerabile inregistrate in semnarea tratatului bilateral de securitate dintre Washington si Kabul, care, prin urmare, a complicat punerea in aplicare a acordurilor cu tarile NATO privind mobilizarea de trupe incepand cu anul viitor. Administratia Obama a afirmat in repetate randuri ca misiunea militarilor americani se va incheia la sfarsitul acestui an, odata cu retragerea trupelor NATO, si ca trupele americane care vor ramane vor avea doar misiunea de a instrui armata afgana, scrie MEDIAFAX.

Dar Washingtonul si-a revizuit pozitia saptamana trecuta pentru a le permite militarilor americani sa ofere sprijin colegilor lor afgani in lupta impotriva talibanilor.

"In cazul in care talibanii vor decide sa ameninte trupele americane sau pe partenerii nostri afgani, ne vom rezerva dreptul de a actiona asa cum vom considera ca este necesar", a anuntat contraamiralul John Kirby, purtatorul de cuvant al Pentagonului. Atat Pentagonul, cat si Departamentul de Stat asigura in public ca misiunea de lupta a americanilor in Afganistan nu a fost prelungita, dar, in privat, oficiali subliniaza ca prerogativele trupelor americane pe langa cele afgane inca nu a fost stabilite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.