Luni seara au izbucnit confruntari violente pe strazile oraselului american Ferguson, dupa ce un mare juriu a decis sa nu declanseze urmariri judiciare impotriva unui politist alb care a ucis in aceasta vara un tanar de culoare neinarmat.

"Daca nu exista justitie, nu exista pace", au scandat manifestantii in aceasta suburbie a orasului Saint Louis din statul Missouri care a fost deja scena unor confruntari rasiale grave, dupa uciderea lui Michael Brown, impuscat de sase ori, ziua, de catre politist.

Imediat dupa anuntarea diciziei juriului care l-a exonerat pe politistul Darren Wilson, presedintele Barack Obama si familia lui Michael Brown au indemnat multimea sa manifesteze pasnic, iar politia sa dea dovada de retinere. Protejati de casti cu viziera si veste antiglont, politistii au tras cu gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestantii, a constatat AFP. Politia a dezmintit ca a utilizat gaze lacrimogene si a afirmat ca a fost tinta unui atac cu cocteil Molotov. De asemenea, politia a anuntat mai multe scene jafuri in nordul suburbiei Saint Louis si a deplans incendierea unui vehicul care-i apartine.

In Times Square, la New York si in capitala federala, sute de manifestanti au protestat

Dupa trei luni de deliberari, procurorul comitatului St Louis a anuntat ca politistul Darren Wilson nu va fi inculpat pentru uciderea lui Michael Brown, in varsta de 18 ani, care nu avea asupra lui nicio arma, dupa ce a tras de sase ori, ziua, asupra tanarului. "Datoria unui mare juriu este sa desparta faptele de fictiune", a declarat pentru presa procurul Robert McCulloch, adaugand ca juratii au "stabilit ca nu exista motive suficiente pentru intentarea unei urmariri impotriva ofiterului Wilson".

"Nu exista nicio indoiala ca agentul Wilson a cauzat moartea" lui Michael Brown, a declarat el, evocand un "deces tragic". Cei 12 jurati, noua albi si trei de culoare, au efectuat o instructie "completa si profunda", au audiat aproximativ 60 de martori, au examinat sute de fotografii si elemente de proba si au ascultat declaratiile a trei medici legisti. In paralel, ancheta federala continua. "Ea este independenta fata de ancheta locala de la inceput si va ramane" asa, a declarat secretarul Justitiei Eric Holder intr-un comunicat.

Familia, "foarte dezamagita"

Familia tanarului de culoare s-a declarat "profund dezamagita ca ucigasul copilului nu suporta consecintele faptelor sale".

Imediat dupa luarea deciziei, in fata a numeroase camere de televiziune, multimea, majoritar de culoare, a inceput sa arunce cu pietre, sa sparga sticle si sa zgaltaie o masina de politie, in timp ce zeci de politisti au lansat grenade lacrimogene. Politia difuza mesajul "sunteti adunati ilegal, sunteti rugati sa va dispersati imediat sau veti fi arestati".

Citeste si:
VIDEO Polițist de la Rutieră, lovit cu o piatră în cap, în timpul...
VIDEO Polițist de la Rutieră,...

Guvernatorul statului Missouri Jay Nixon a decretat starea de urgenta, a mobilizat Garda Nationala si a suplimentat efectivele de politie in asteptarea unor posibile confruntari, scrie MEDIAFAX.

Cu putin timp inainte de anunt, el a avertizat ca fortele de ordine vor recurge la toate mijloacele disponibile "daca oamenii sunt violenti sau ameninta proprietatea privata". Riscurile sunt mari, atat de mult a trezit moartea tanarului spectrul rasismului in Statele Unite si a pus intr-un mod foarte crud in lumina relatiile foarte tensionate din acest orasel cu populatie majoritar de culoare, in care politistii si elitele sunt exclusiv albi. Tanarul in varsta de 18 ani - care nu era inarmat - a fost ucis de catre Darren Wilson in plina zi, pe o strada din Ferguson, pe 9 august. Politistul a tras cel putin sase gloante.

Cadavrul tanarului a fost lasat sa fie vazut de catre trecatori timp de mai multe ore, in soare, ceea ce sporit furia manifestantilor, care cu considerat acest lucru un semn in plus al dispretului fortelor de ordine fata de populatia de culoare.

Citeste si:
[Video] St. Louis: Proteste violente, dupa ce un tanar a fost UCIS...
Video  St. Louis: Proteste...

Cu aproximativ 20 de minute inainte, Michael Brown a fost filmat intr-un minimarket furand un pachet de tigari.

Revolte

Moartea lui Michael Brown a provocat revolte violente vara aceasta, fiind necesara impunerea unor masuri de restrictionare a circulatiei timp de mai multe zile la Ferguson.

"Va fi razboi. Incepand de azi. Razboi!", striga luni seara un locuitor din Ferguson, in zona in care a fost ucis Brown. Numerosi comercianti si firme din orasel si-au baricadat vitrinele cu panouri mari de lemn, iar mai multe scoli au prelungit weekendul deja lung de Thanksgiving, care a inceput joi, urmand sa ramana inchise toata saptamana.

Proprietarul unui magazin de arme de foc, situat la aproximativ 30 de kilometri de Ferguson, a declarat ca vanzarile au "explodat" odata cu apropierea datei anuntarii deciziei.

Citeste si:
[Video] Politistul care l-a ucis pe tanarul din Ferguson: Am...
Video  Politistul care l-a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.