Capitanul feribotului sud-coreean care a naufragiat in aprilie a fost condamnat marti la 36 de ani de inchisoare.

Lee Joon-seok, in varsta de 69 de ani, nu a fost condamnat la moarte, asa cum cerea parchetul in acest proces-maraton de cinci luni, in cursul caruia s-au prezentat la bara supravietuitori care au depus marturii infioratoare si coplesitoare impotriva ofiterului.

Dintre cei 476 de pasageri de pe Sewol, 304 au murit, 250 fiind elevi de la acelasi liceu. Capitanul feribotului a parasit in graba nava, in timpul naufragiului, pe 16 aprilie, in largul punctului situat in extremitatea sudica a peninsulei coreene, iar sute de persoane au ramas blocate pe vas. In cursul dezbaterilor, capitanul, a carui fuga pe o nava de salvare a fost filmata, a declarat ca "merita" pedeapsa capitala, dar a subliniat ca nu a avut intentia sa sacrifice viata pasagerilor.

"Eram prea panicat, eram incapabil sa fac ceva", a pledat el. "Nu am luat masurile adecvate, ceea ce a condus la pierderea a numeroase vieti pretioase", a mai spus el. Unele dintre familiile prezente la audierea finala si-au manifestat nemultumirea fata de pedeapsa primita de capitanul feribotului, apreciind ca acesta ar fi trebuit sa fie condamnat la moarte, desi o astfel de pedeapsa nu a mai fost aplicata din 1997 in Coreea de Sud.

"Unde este dreptatea?", i-a intrebat o femeie pe judecatori. "Este nedrept. Cine se gandeste la viata copiilor nostri? Acuzatii meritau mai mult decat condamnarea la moarte", a declarat, revoltata, o alta persoana.

Alti trei ofiteri, pentru care Ministerul Public a cerut inchisoarea pe viata, au primit pedepse cuprinse intre 15 si 30 de ani de inchisoare.

De asemenea, alti 11 membri ai echipajului au primit pana la 20 de ani de inchisoare in acest dosar. Epilogul judiciar al catastrofei a coincis cu incheierea operatiunilor de cautare submarina, anuntul oficial in acest sens fiind facut cu cateva ore inainte de pronuntarea verdictului, in conditiile in care corpurile a noua pasageri disparuti nu au fost descoperite, scrie MEDIAFAX.

"Situatia a devenit prea dificila pentru continuarea operatiunilor de cautare", a explicat ministrul pentru Afaceri maritime, Lee Ju-Young.

Citeste si:
100 de cetateni romani au plecat de pe insula Samothraki, cu feribotul
100 de cetateni romani au...

Ancheta a evidentiat o serie de factori pentru a explica producerea catastrofei, de la supraincarcarea feribotului la incompetenta echipajului sau marirea ilegala a numarului de cabine in ambarcatiune. Nemultumirea familiilor victimelor i-a vizat insa in special pe membrii echipajului, care ar fi parasit primii cu barcile de salvare feribotul, abandonand sute de pasageri blocati in ambarcatiunea in curs de scufundare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.