Megadatele reprezinta un instrument eficient de lupta impotriva unor maladii precum Ebola, gratie unui algoritm conceput de o companie americana, care monitorizeaza informatiile aparute pe retelele de socializare, in buletinele de stiri si in alte baze de date.

Cu noua zile inainte ca propagarea Ebola sa fie declarata oficial o epidemie, un grup de cercetatori si specialisti in informatica din Boston remarcasera deja raspandirea virusului febrei hemoragice in Guineea. Monitorizand retelele de socializare, buletinele de stiri locale si alte baze de date, algoritmul dezvoltat de compania HealthMap a detectat foarte repede aceasta propagare a virusului in Africa de Vest.

"Agentiile oficiale au tendinta de a fi mai prudente inainte de a face anunturi si, din acest motiv, comunicarea catre public este uneori deficitara", afirma Clarck Freifeld, cofondator al HealthMap in 2006, cercetator la Boston Children Hospital. "Consideram ca este rolul nostru sa gasim acest tip de informatii mai repede, chiar daca ele nu sunt intotdeauna validate prin anunturi oficiale", a adaugat el.

Este imposibil de stiut daca o detectare mai din timp a epidemiei ar fi permis un control mai bun asupra propagarii ei, insa numerosi oameni de stiinta considera ca o abordare bazata pe "megadate" ar putea fi utila pentru restrangerea epidemiei. Daca acest lucru se va dovedi adevarat, atunci megadatele, care permit publicitarilor sa vizeze anumite segmente de public, ar putea permite o combatere mai eficienta a unor maladii precum Ebola, scrie MEDIAFAX.

"Cred ca megadatele au un potential important in ceea ce priveste lupta de combatere nu doar a Ebola, ci si a altor epidemii eventuale", a declarat Marisa Eisenberg, epidemiolog la Universitatea Michigan, care a utilizat modele de date pentru a studia alte epidemii, precum aceea de holera din Haiti.

Marisa Eisenberg afirma ca este posibil ca oamenii de stiinta sa primeasca informatii fiabile analizand mesaje de pe Twitter, datele unor companii aeriene, apelurile de urgenta si alte date disponibile din domeniul sanatatii publice. O adunare rapida a megadatelor ar permite autoritatilor din domeniul sanatatii sa implementeze anumite masuri, fara sa mai astepte, acolo unde acestea sunt necesare.

Citeste si:
Incetarea epidemiei de Ebola in Liberia si Africa de Vest, anuntata...
Incetarea epidemiei de Ebola...

"Sectorul tehnologic face lucruri incredibile, pentru ca el ataca marile probleme, din toate partile", spune Vivek Wadhwa, cercetator la Universitatea Stanford. Insa antreprenorii implicati in tehnologiile din domeniul sanatatii "sunt dezamagiti de faptul ca nimeni nu ii asculta".

Instrumente tehnologice care sunt in masura sa combata epidemia de Ebola sunt deja disponibile, afirma acelasi cercetator.

"Asa cum companiile aeriene pot sa prezica zborurile care vor fi realizate cu avioane pline si sa determine tarifele acestora, cercetatorii pot sa exploateze anumite date pentru a determina probabilitatea ca un anumit pasager sa fie purtator al bolii", a continuat profesorul Wadhwa.

Acest tip de initiativa ar avea sanse reale de succes, tinand cont de faptul ca telefoanele mobile sunt folosite peste tot in lume si ca tot mai multi oameni interactioneaza pe retele de socializare precum Twitter si Facebook, de unde mesajele publicate pot fi preluate si apoi analizate pentru a afla mai multe detalii despre propagarea unei maladii. Compania HealthMap analizeaza date in 15 limbi si a monitorizat anterior virusul gripei H1N1. Compania poate sa supravegheze astfel evolutiile avute si de alte maladii.

Citeste si:
Personalizarea serviciilor IT: instrumentul 2.0 pentru succesul...
Personalizarea serviciilor...

"Una dintre dificultati este aceea ca, daca un prim semnal este detectat, nu stii daca acesta va deveni apoi o situatie grava, care va afecta mai multe tari", spune Clark Freifeld. "Exista uneori mici puseuri, intrebarea este de a sti cand acestea vor deveni ceva serios", mai spune acesta.
Ministrul nigerian al Comunicatiilor si Tehnologiei, Omobola Johnson, a declarat intr-o conferinta de presa ca tehnologia si retelele de socializare au fost elemente cheie in eliminarea virusului Ebola din Nigeria.

"O combinatie intre aplicatii Android, Facebook si Twitter a fost cruciala in lupta dusa in Nigeria contra virusului Ebola. Pentru acest virus, timpul este foarte important. Aplicatiile pe telefon au permis reducerea cu 75% a timpului de alertare a populatiei, atunci cand o persoana se imbolnavea, iar acest element a fost determinant si a permis restrangerea la maximum a epidemiei", a adaugat el.

Citeste si:
STUDIU: Cercetătorii israelieni au descoperit un sistem anti-cancer
STUDIU: Cercetătorii...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.