China, tara care executa cei mai multi condamnati din lume, a aplicat pedeapsa capitala unui numar de 2.400 de persoane in 2013, potrivit unei organizatii neguvernamentala.

Acest numar de 2.400 de executii reprezinta o scadere de 20 la suta in raport cu anul 2012 si o reducere considerabila fata de cele 12.000 de executii inregistrate in 2002, precizeaza intr-un comunicat Fundatia Dui Hua (Dialog), cu sediul in Statele Unite.
Acest bilant era deja, la vremea respectiva, mult mai mic decat recordul de 24.000 de condamnari la moarte anuntate in 1983, primul an al unei campanii promovate de liderul comunist de atunci, Deng Xiaoping.

Numarul persoanelor executate in China, un secret de stat, nu este niciodata divulgat de autoritati. Dar, potrivit unor organizatii de aparare a drepturilor omului, China executa singura mai multi condamnati decat toate celelalte tari la un loc.

Potrivit Amnesty International, un total de 778 de persoane au fost executate in 2013 in afara Chinei. Organizatia nu ofera estimari pentru China.Dui Hua afirma ca a obtinut aceste cifre de la un "oficial judiciar care are acces la numarul executiilor practicate in fiecare an" in China.

Tendinta in scadere a numarului de executii din China risca totusi, potrivit ONG-ului, sa fie pusa sub semnul intrebarii de campania extrem de represiva a autoritatilor chineze din regiunea musulmana Xinjiang, afectata de tensiuni sporite si de revolta unei parti a populatiei care respinge tutela Beijingului.

Anul acesta, sute de persoane au fost condamnate in Xinjiang pentru "terorism", iar alte cateva sute au fost ucise in atentate urmate de operatiuni armate violente ale fortelor de securitate. In 2007, China a redus numarul crimelor pasibile de pedeapsa cu moartea pe teritoriul sau. Dar sistemul sau penal, controlat direct de Partidul Comunist, ramane o masinarie de condamnat. In cazuri penale, in mod deosebit, achitarile sunt foarte rare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.