Vladimir Putin nu-si va pune in practica amenintarile cu trimiterea trupelor ruse "in doua zile" la Kiev, Riga, Vilnius, Tallinn, Varsovia si Bucuresti, dar ele reprezinta o amenintare cu un "razboi hibrid" impotriva statelor baltice vizand divizarea NATO, afirma analisti rusi citati de EUObserver.

"Daca vreau, in doua zile am trupe rusesti nu doar la Kiev, dar si in Riga, Vilnius, Tallinn, Varsovia si Bucuresti", a declarat presedintele rus, potrivit Suddeutsche Zeitung. El i-ar fi spus acest lucru omologului sau ucrainean Petro Porosenko, care a informat ulterior UE. Presa a intrebat Bruxelles-ul, Kievul si Moscova daca Putin a proferat intr-adevar aceasta amenintare, dar acestea au refuzat sa confirme sau infirme.

Presedintele american Barack Obama a promis recent la Tallinn si Varsovia ca un atac rus va declansa Articolul 5 privind apararea colectiva a NATO. Insa Articolul 5 nu a fost testat niciodata si nimeni nu stie daca americanii sau francezii sunt dispusi sa moara pentru Estonia sau Polonia intr-un razboi nuclear, scrie site-ul. Daca Articolul 5 nu este declansat, statele baltice sunt "de neaparat", din cauza invecinarii cu Rusia, apreciaza analistii rusi, scrie MEDIAFAX.

Perspectivele Bucurestiului si Varsoviei sunt diferite. "Bucurestiul iese complet din discutie. Trupele ruse vor trebui sa traverseze un teritoriu atat de urias, incat (acest lucru) este imposibil din punct de vedere tehnic", afirma Pavel Baev, un fost cercetator de la un institut al Ministerului rus al Apararii care face in prezent parte din PRIO, un centru de reflectie de la Oslo.

"Trebuie sa efectuezi o amerizare la scara larga pentru a ajunge la Bucuresti, iar Rusia nu are capabilitatea sa faca acest lucru", adauga Igor Sutiaghin, un fost membru al Academiei Ruse pentru Stiinte din Moscova, arestat pentru spionaj, care a ajuns in Marea Britanie in 2010, in urma unui schimb de spioni, iar in prezent lucreaza pentru Rusi, un centru de reflectie de la Londra. In opinia sa, Varsovia este mai vulnerabila.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Tancurile si infanteria rusesti ar putea ataca Polonia din Belarus, sistemele ruse de rachete de tip Iskander pot lovi orasele poloneze din Kaliningrad, iar Moscova isi poate parasuta membri ai fortelor speciale in capitala poloneza. Insa avioanele si trupele terestre rusesti ar opera departe de bazele lor si ar intampina dificultati in reaprovizionarea cu combustibil si privind rutele pentru furnituri. "Poate ca ei (trupele ruse) ar putea sa ajunga la Varsovia, dar ce vor face dupa aceea?", intreaba Sutiaghin.

Kievul este insa "la indemana", apreciaza cei doi analisti. Dar invazia Crimeei si a estului Ucrainei de catre Rusia a lasat un gust atat de "amar", incat aceasta va fi intampinata de o rezistenta populara sustinuta, este de parere Baev. De asemenea, daca Obama isi va respecta promisiunea, amenintarea lui Putin este si mai putin credibila, noteaza el. Pe de alta parte, avioanele NATO pot provoca pagube grave in momentul in care fortele ruse ar incalca un teritoriu aparat de Articolul 5, iar in lipsa superioritatii aeriene nu au nicio sansa, apreciaza Sutiaghin.

"Raportul intre fortele terestre ale NATO in Europa si fortele ruse este de patru la unu, daca numaram si trupele asiatice ale Rusiei. Daca nu le punem la socoteala, (raportul) este de sapte la unu"
, a subliniat Sutiaghin. Totodata, Rusia "nu are aparare" in fata armelor NATO "cu raza lunga de actiune si de inalta precizie", ca de exemplu rachete de croaziera conventionale, subliniaza Baev. Pe de alta parte, Putin ar putea sa creada ca NATO nu va riposta atacand tinte de pe teritoriul rusesc, "insa nu poate fi sigur", adauga Sutiaghin.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

O escaladare nucleara este "departe de a fi conceputa. Exista tabuuri stabilite de mult timp si sunt susceptibile sa fie respectate, indiferent de cat de nebun poate fi un lider", este de parere Baev, desi unii analisti militari se gandesc la acest lucru. In opinia sa, armament nuclear - torpile si rachete antinave - ar putea fi eventual folosit pe mare, unde nu pot fi provocate pagube colaterale. De asemenea, teoretic, exista posibilitatea ca Moscova sa foloseasca armament nuclear "tactic" pentru a "egala forta" armatelor NATO.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.