In cadrul unui parteriat strategic in domeniul energiei nucleare semnat intre cele doua tari, Rusia va furniza pana in 2023 pana la opt reactoare nucleare Africii de Sud.

Livrarea acestor reactoare va permite punerea in functiune a primei centrale nucleare bazate pe tehnologie rusa in exploatarea pe continentul african si ar urma sa conduca la comenzi ce pot ajunge pana la zece miliarde de dolari pentru intreprinderile locale, a anuntat Rosatom intr-un comunicat.

Directorul Rosatom, Serghei Kirienko, a apreciat valoarea totala a contractului intre 40 si 50 de miliarde de dolari. "Un reactor costa aproximativ cinci miliarde de dolari. Tinand cont de diferite conditii, costul a opt unitati poate fi evaluat intre 40 si 50 de miliarde de dolari", a declarat el pentru agentia de presa rusa Itar-Tass.

Acordul, care a fost semnat in cursul unei conferinte a AIEA la Viena, prevede de asemenea parteneriate intre cele doua parti in domeniul energiei nucleare, din care un ajutor pentru construirea de infrastructuri in Africa de Sud si formarea de specialisti africani in universitatile din Rusia. "Sunt convinsa ca parteneriatul cu Rusia va permite Africii de Sud sa-si realizeze programul ambitios de creare pana la orizontul lui 2030 de noi centrale nucleare pe baza unei tehnologii moderne si fiabile", a declarat ministrul sud-african al Energiei, Tina Joemat-Pettersson, citata in comunicat. Africa de Sud dispune in prezent doar de o singura centrala nucleara. Punerea in functiune a unor noi reactoare rusesti este prevazuta pentru 2023.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.