Prin agresiunea impotriva Ucrainei Rusia a reusit sa convinga cetatenii si liderii ucraineni ca aderarea la NATO este singura cale spre securitate.

Rusia a reusit in doar cateva luni sa faca ceea ce Vadim Greceaninov a incercat timp de zece ani. Misiunea sa in calitate de presedinte al Consiliului Atlantic al Ucrainei, o organizatie de lobby din Kiev, a fost sa-i convinga pe liderii, cetatenii si ofiterii militari ai tarii ca aderarea la NATO este singura cale spre securitatea Ucrainei. El nu a avut insa succes. Un sondaj efectuat de institutul Pew in 2009 arata ca majoritatea ucrainenilor (51 la suta) se opuneau aderarii la NATO si numai 28 la suta o sustineau, scrie MEDIAFAX.

Aceasta tendinta s-a inversat acum, cel mai recent sondaj national aratand in iulie ca cei mai multi ucraineni (44 la suta) sustin aderarea la NATO. Noul Guvern ucrainean a adoptat de asemenea aceasta idee, propunand saptamana trecuta o lege care sa permita aderarea la NATO. Insa Greceaninov, un general maior in rezerva al armatei sovietice, nu este mai optimist in aceasta privinta decat era acum cinci ani, in special dupa deciziile adoptate joi de liderii Aliantei, la summitul de la Newport. "Inca se supun cerintelor Moscovei", a afirmat el despre membrii Aliantei.

Aceste cerinte au fost foarte explicite. In ziua in care Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea, presedintele Vladimir Putin a avertizat NATO sa nu "se instaleze prea comod (...) pe teritoriul istoric" al Rusiei. La randul sau, ministrul de Externe Serghei Lavrov a declarat joi ca orice incercare de a include Ucraina in NATO ar duce la deraierea discutiilor de pace intre Kiev si rebelii separatisti prorusi, pe care Moscova ii sustine si ii inarmeaza din aprilie.

In aceste conditii, cea mai concreta masura anuntata de NATO in replica la agresiunea rusa in Ucraina a fost crearea unei forte de reactie rapida, de cateva mii de militari, care ar putea fi mobilizata langa granitele Rusiei in doua zile. Noua forta este menita sa calmeze membrii NATO din estul Europei - Polonia si statele baltice - care ar fi vrut insa baze militare permanente in apropiere de teritoriul rus. Aliatii lor din Vest, in special Germania, au respins insa aceste cereri pe motiv ca ar fi incalcat un pact incheiat cu Rusia in 1997.

Pentru a-si arata sprijinul fata de Ucraina, aliatii au incercat sa-l faca pe presedintele ucrainean Petro Porosenko sa se simta ca oaspetele de onoare al summitului. Liderii celor mai importante cinci membre ale Aliantei - Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Franta si Italia - s-au intalnit cu Porosenko si au promis un ajutor financiar de 15 milioane de euro pentru modernizarea armatei. Ei nu au promis insa sa furnizeze Kievului armament si nu si-au luat vreun angajament sa accepte Ucraina in cadrul Aliantei la un moment dat.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.