Consiliul de securitate al ONU a adoptat in noaptea de duminica spre luni o declaratie unanima in care indeamna la un "armistitiu umanitar imediat si fara conditii" in Fasia Gaza.

Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU, reuniti la New York, indeamna Israelul si miscarea islamista palestiniana Hamas sa "aplice pe deplin" acest armistitiu pe durata sarbatorii musulmane de Aid el-Fitr, care marcheaza sfarsitul lunii Ramadanului, dar "si dupa aceea", infomeaza MEDIAFAX.

De asemenea, ei indeamna atat la "respectarea dreptului umanitar international si mai ales a celui cu privire la protectia civililor", cat si la depunerea unor eforturi "de implementare a unui armistitiu pe termen lung si deplin respectat, bazat pe initiativa egipteana" de mediere.

Ei "subliniaza necesitatea de a furniza imediat o asistenta umanitara populatiei palestiniene in Fasia Gaza", prin cresterea contributiilor Biroului ONU pentru refugiati palestinieni UNRWA.

Dupa trei zile de la bombardarea soldata cu morti a unei scoli ONU in Fasia Gaza, Consiliul "subliniaza ca instalatiile civile si umanitare, inclusiv apartinand ONU, este necesar sa fie respectate si protejate si indeamna toate partile sa actioneze conform acestui principiu".

Armata siraeliana a dat asigurari ca nu este vinovata de omorarea persoanelor in Scoala ONU de la Beit Hanoun (nord) joi, in care, potrivit unor salvatori palestinieni, 15 refugiati au foost ucisi intr-un tir israelian.

De asemenea, "Declaratia prezidentiala" a Consiliului, citita in sedinta publica de catre presedintele organismului in luna iulie, ambasadorul rwandez Eugène-Richard Gasana, "indeamna partile si comunitatea internationala sa ajunga la o pace globala" in Orientul Mijlociu, fondata pe solutia cu doua state - Israel si Palestina - care sa coexiste in pace.

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

Declaratia a fost redactata si acceptata de cele 15 state, duminica seara. Iordania, singurul membru arab al Consiliului, a insistat, potrivit unor diplomati, ca declaratia sa fie adoptata in mod solemn.

Presedintele american Barack Obama a intervenit personal, duminica, cerandu-i aliatului sau israelian sa accepte un armistitiu "imediat si fara conditii" cu Hamasul in Fasia Gaza, unde intensitatea ostilitatilor scadea odata cu apropierea sfasitului lunii Ramadanului.

Secretarul general al ONU Ban Ki-Moon a repetat, la randul sau, "in termenii cei mai fermi", necesitatea prelungirii armistitiului de 12 ore de sambata.

De la inceputul razboiului, aproximativ 1.030 de palestinieni au fost ucisi, potrivit serviciilor de salvare palestiniene. Trei morti din patru sunt civili, potrivit ONU. Armata israeliana, care a lansat pe 17 iulie o operatiune terestra - "Limita de protectie" - a pierdut 43 de militari, iar trei civili au fost ucisi in urma unor tiruri de rachete si obuze.

Citeste si:
Israel anunță că eliberarea celor 50 de ostatici din Fâșia Gaza...
Israel anunță că eliberarea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.