Norvegia a decis sa-si inchida partial spatiul aerian, la nivelul Bergen, si sa verifice identitatea tuturor calatorilor care intra in tara, inclusiv a cetatenilor europeni, a anuntat politia sambata, la doua zile dupa consolidarea securitatii, in urma unei amenintari teroriste, relateaza AFP.

Norvegia se afla in stare de alerta incepand de joi, dupa ce serviciul de informatii interne (PST) a primit "informatii potrivit carora o grupare care are legaturi cu islamisti extremisti din Siria ar putea sa intentioneze sa comita o actiune terorista in Norvegia".

Din motive de securitate, "politia a cerut Avinor (operatorul aeroportului de stat din tara) sa interzica zborurile in spatiul aerian central, la (nivelul) Bergen", a declarat Gustav Landro, seful politiei regionale.

In schimb, aeroportul de la Bergen nu este afectat de inchiderea spatiului aerian si functiona normal, a precizat politia. Interdictia vizeaza doar zborurile micilor avioane private de agrement si nu se aplica avioanelor sanitare apartinand Serviciului norvegian de salvamari si salvare, armatei si politiei, a adaugat Landro, scrie MEDIAFAX.

Tara nu este membra UE, dar face parte din Spatiul Schengen, alaturi de alte 26 de tari europene care au abolit verificarea pasapoartelor si orice alt tip de controale la frontiera.

"Din cauza (reintroducerii) controalelor partiale la frontierele interne ale Spatiului Schengen, cetatenii tarilor nordice care calatoresc este necesar sa aiba asupra lor un pasaport sau permis auto, (iar) cetatenii europeni un pasaport sau carte de identitate valide", a precizat Politia norvegiana intr-un comunicat postat pe site.

Seful conducerii politiei, Odd Reidar Humlegaard, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca este "mai probabil sa nu se intample nimic".

"Dar, de aceasta data", a adaugat el, "vom fi mai bine pregatiti ca niciodata pentru a gestiona situatia", a subliniat el, referindu-se la masacrul comis de catre extremistul de dreapta Anders Behring Breivik, care a ucis 77 de persoane pe 22 iulie 2011, in contextul in care politia a fost extrem de criticata, la vremea respectiva, pentru lentoarea cu care a reactionat.

Citeste si:
OMS cere țărilor dezvoltate să aloce bani pentru combaterea COVID-19
OMS cere țărilor dezvoltate...

Amenintarea este "nespecifica", dar este considerata "credibila", a precizat sefa PST Benedicte Bjoernland, adaugand ca nici tinta potentiala si nici identitatea presupusilor potentiali autori ai unui eventual atac nu sunt cunoscute.

Muzeul evreiesc din Oslo a anuntat vineri ca ramane inchis pana duminica, comunitatea evreiasca temandu-se ca ar putea fi o tinta, asa cum o arata atacul sangeros comis in mai la muzeul din Bruxelles. Presupusul autor al acestui atac, Mehdi Nemmouche, care are dubla cetatenie franceza si algeriana, a petrecut peste un an in Siria, unde este suspectat ca s-a alaturat celor mai radicale grupari jihadiste.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.