Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Polonia pentru "complicitate" in punerea in aplicare a programului CIA de inchisori secrete, vizand presupusi teroristi.

Varsovia a fost condamnata pentru rolul sau in actele de tortura la care au fost supusi, pe teritoriul sau intre 2002 si 2003, un palestinian si un saudit, inainte de a fi transferati la baza americana de la Guantanamo, unde sunt detinuti si in prezent.

"Polonia a cooperat la pregatirea si punerea in aplicare a operatiunilor de predare, detentie secreta si interogare desfasurate de CIA pe teritoriul sau si trebuie sa fi stiut ca, permitand CIA sa detina astfel de persoane pe teritoriul sau, le supune riscului unor tratamente contrare conventiei" europene pentru drepturile omului, au transat judecatorii europeni in unanimitate.

Curtea de la Strasbourg a fost sesizata de avocatii lui Abu Zubaydah, un palestinian in varsta de 43 de ani, si de Abd al-Rahim al-Nashiri, un saudit in varsta de 49 de ani. Acestia au pledat ca autoritatile de la Varsovia, "in deplina cunostinta de cauza si in mod deliberat", au autorizat CIA sa ii detina in secret timp de mai multe luni in perioada 2002-2003 in Polonia, unde clientii lor au fost torturati, in special prin tehnica "simularii inecului". CEDO a ordonat Poloniei sa plateasca 100.000 de euro fiecaruia dintre cei doi reclamanti, ca despagubiri morale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.