Peste 120 de palestinieni au fost ucisi de bombardamentele armatei israeliene la o periferie a orasului Gaza, duminica, in ziua cea mai sangeroasa a conflictului, in care 13 militari israelieni au murit, de asemenea, iar unul a fost rapit, potrivit Hamas.

Presedintele american Barack Obama si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu "numarul tot mai mare de morti" in Gaza si a anuntat ca seful diplomatiei americane, John Kerry, va merge la Cairo luni si va incerca sa gaseasca un "armistitiu imediat", relateaza AFP.

Liderii palestinieni si Liga Araba au acuzat Israelul de comiterea unei "crime de razboi" prin atacarea periferiei Shejaiya, in timp ce secretarul ONU Ban Ki-moon a inceput un turneu in regiune pentru a incerca sa puna capat conflictului care a ucis deja 476 de palestinieni de la inceputul campaniei israeliene, la 8 iulie.

La randul sau, Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit de urgenta, duminica seara, la New York, la cererea Iordaniei, membra a Consiliului, dupa un apel in acest sens lansat de presedintele palestinian Mahmoud Abbas.

Pentru armata israeliana, ziua de duminica a fost una neagra, de asemenea: cu 13 militari ai brigazii de elita Golani ucisi, bilantul militarilor morti in ofensiva se ridica la 18, un numar nemaiintalnit de la razboiul din Liban din 2006. Armata a numarat si cel putin 55 de raniti.

Aripa armata a Hamas a revendicat duminica seara rapirea unui militar israelian, declansand manifestatii de bucurie pe strazile din orasul Gaza.

"Militarul israelian Shaul Aaron este in mainile Brigazilor Ezzedine al-Qassam", aripa armata a miscarii islamiste, a declarat purtatorul de cuvant al acesteia, Abu Obeida intr-o alocutiune televizata.

Ambasadorul israelian la ONU Ron Prosor a dezmintit acesta rapire, afirmand ca "aceste zvonuri sunt false".

Doi civili israelieni au murit de la lansarea, la 8 iulie, a operatiunii Protective Edge ("Limita de protectie") pentru neutralizarea capacitatilor militare ale Hamas in Fasia Gaza.

Citeste si:
Israel anunță că eliberarea celor 50 de ostatici din Fâșia Gaza...
Israel anunță că eliberarea...

Fortele israeliene au anuntat deja pierderi dupa o zi marcata de bombardarea sangeroasa a Shejaiya, o suburbie a Gaza situata in apropiere de frontiera israeliana, care a provocat cel putin 72 de morti si circa 4.000 de raniti in randul palestinienilor. Acesta este cel mai sangeros bombardament de la razboiul din 2008-2009 in enclava palestiniana.

Cu peste 120 de morti in Fasia Gaza, cea de-a 13-a zi a ofensivei israeliene a devenit cea mai sangeroasa a campaniei militari.

La Shejaiya, o jurnalista a AFP a descris scene de carnagiu si haos, precum un barbat eviscerat si cu capul smuls.

"Shejaiya este o zona civila in care Hamas a amplasat rachete, tuneluri, centre de comanda", a justificat armata, "sunt zile intregi de cand am avertizat civilii din Shajaya sa evacueze zona. Hamas le-a ordonata sa ramana, Hamas i-a pus in prima linie".

Citeste si:
Israelul a acceptat să-și amâne ofensiva terestră în Fâșia Gaza...
Israelul a acceptat să-și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.