Injectarea unei anumite gene in miocardul persoanelor care sufera de insuficienta cardiaca permite acestui organ sa bata mai puternic, au anuntat miercuri cercetatorii americani, care spera ca aceasta terapie genica sa devina o procedura standard peste cativa ani.

Primele teste au fost realizate in laborator, pe porci. Daca aceasta gena se va dovedi eficienta si pe oameni si nu va avea niciun efect secundar neplacut, oamenii de stiinta spera ca aceasta metoda va putea fi aplicata pe pacienti umani si va duce la inlocuirea stimulatoarelor cardiace.

"Acest studiu marcheaza o noua era pentru terapia genica in care genele nu vor mai fi utilizate doar pentru a corecta o deficienta, ci si pentru a face ca o celula sa sufere mutatii cu scopul de a trata o boala", a declarat Eduardo Marban, directorul Institutului de cardiologie Cedars-Sinai, coordonatorul acestui studiu.

Este pentru prima data cand o celula cardiaca a putut fi programata intr-un organism animal cu scopul de a vindeca o boala. Terapia genica a fost multa vreme perceputa ca un domeniu promitator dar periculos, in special dupa primele tentative realizate pe oameni in anii 1990, care au fost adeseori mortale.

Potrivit cercetatorului american, recurgerea la un virus moderat ca vector al genei respective ar trebui sa reduca riscurile asociate in mod obisnuit cu terapia genica, precum o reactie imunitara mortala sau formarea unei tumori. Dar, a recunoscut el, este nevoie de o serie de studii suplimentare.

Studiul, publicat in revista Science Translation Medicine, detaliaza procesul folosit de cercetatori: gena TBX18 este introdusa intr-o zona de marimea unui bob de piper, aflata in principala camera care pompeaza sange. Gena transforma in acel loc cateva sute de celule obisnuite in celule sinusale care au functia de a dirija ritmul cardiac.

"Am creat un nou nod sinusal intr-o parte a inimii care, de obicei, difuzeaza pulsatii, dar nu le genereaza", a explicat Eduardo Marban intr-o conferinta de presa. "Noul nod sinusal creat preia apoi stafeta, la fel ca un stimulator cardiac", a subliniat el.

Citeste si:
Înlocuirea simeringurilor: 6 lucruri de știut
Înlocuirea simeringurilor: 6...

Cercetatorii americani si-au testat metoda pe porci care sufereau de "blocaj cardiac", o maladie grava, provocata de o functionare defectuoasa a sistemului de impulsuri electrice al inimii care, din cauza acestei degenerescente, provoaca o aritmie cardiaca.

Gena a fost introdusa in organismul porcilor prin cateter, o operatie pe cord nefiind deci necesara.

A doua zi dupa injectarea acelei gene, porcii testati beneficiau deja de pulsatii cardiace mult mai rapide in comparatie cu porcii bolnavi si netratati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.