Importanti congresmeni americani, care au pentru moment doar rolul de observatori in negocierile de la Viena privind programul nuclear iranian, au conditionat un acord final de crearea unui regim de inspectii internationale de peste 20 de ani.

"Un acord final cu Iranul trebuie sa creeze un regim de inspectii si de verificare de cel putin 20 de ani", scriu senatorii Robert Menendez, presedintele democrat al comisiei pentru Afaceri Externe, si republicanul Lindsey Graham intr-o scrisoare pe care i-o vor trimite presedintelui Barack Obama saptamana aceasta. Numerosi alti senatori ar urma sa se alature apelului lor, menit sa exercite presiune asupra Executivului.

"Inspectorii AIEA (Agentia Internationala pentru Energie Atomica) trebuie sa fie indiscreti, iar Iranul sa le dea inspectorilor AIEA acces la toate instalatiile, toate persoanele si toate documentele", adauga senatorii.

A doua conditie este transparenta totala a Teheranului privind un eventual aspect militar al programului sau nuclear. "Iranul trebuie sa spuna adevarul", scriu ei. "Numai dupa ce Iranul va dezvalui toate detaliile programului sau nuclear va putea incepe eliminarea totala a sanctiunilor".

In fine, eliminarea sanctiunilor trebuie sa se deruleze pe "o perioada lunga". Si "consecintele, daca Iranul nu respecta acordul, trebuie stipulate in acord", apreciaza congresmenii. Saptamana trecuta, 342 dintre cei 435 de membri ai Camerei Reprezentantilor au cerut intr-o scrisoare incheierea definitiva a "tuturor" activitatilor Iranului legate de proliferare, terorism, spalare de bani si program balistic, in schimbul eliminarii permanente a sanctiunilor.

Congresul nu a reusit in decembrie si ianuarie sa voteze sanctiuni suplimentare impotriva Iranului, in fata opozitiei Casei Albe, care se temea ca acestea vor duce la esecul discutiilor dintre Teheran si grupul P5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Rusia, China si Germania).

Insa congresmenii pot decide singuri diminuarea sanctiunilor adoptate in ultimii ani impotriva Iranului.

Citeste si:
Zelenski, noi sancțiuni împotriva Rusiei și aliaților săi: „Peste...
Zelenski, noi sancțiuni...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.