Un numar de 648 de filme de fictiune pentru copii au fost produse si difuzate in cinematografe la nivel european in perioada 2004 - 2013, la care au fost vandute 373 de milioane de bilete, potrivit unui raport al Observatorului European al Audiovizualului.

Observatorul European al Audiovizualului a publicat recent raportul "The theatrical circulation of European children's films", al carui scop este acela de a analiza circulatia si performanta in cinematografe a peliculelor de fictiune europene, respectiv a filmelor de actiune si de animatie pentru copii cu varsta de pana la 12 ani, raportat la filmele de fictiune care nu sunt dedicate celor mici.

Astfel, au fost identificate 648 de filme pentru copii si peste 8.700 filme de fictiune care nu sunt dedicate celor mici, care au fost produse la nivel european, in perioada 2004-2013.

Potrivit raportului, in medie, 70 de filme de fictiune pentru copii (40 de filme de actiune si 30 de animatie) au fost produse in fiecare an in cele 40 de piete europene ale audiovizualului, analizate de Observatorul European al Audiovizualului in acest an.

Aceste 648 de filme de fictiune pentru copii au generat un numar total de bilete la cinema estimat la 373 de milioane, in Europa, intre 2004 - 2013. Aceasta cifra reprezinta aproximativ 11% din numarul total al biletelor vandute la filme difuzate in cinematografele europene in aceasta perioada. Cu alte cuvinte, cel putin unul din zece bilete vandute la un film la nivel european a fost pentru o pelicula pentru copii.

De asemenea, filmele pentru copii "calatoresc" cu succes prin Europa. Aproape 71% din filmele europene pentru copii produse in perioada analizata au obtinut distributie in cel putin o piata non-nationala. In schimb, rata de export a filmelor europene care nu sunt dedicate copiilor a fost de doar 49%. Mai mult, filmele pentru copii au fost lansate in medie pe 3,4 piete non-nationale, comparativ cu celelalte filme de fictiune europene, care au fost lansate pe doar 2,2 piete, altele decat tara in care au fost produse.

Citeste si:
Cele mai așteptate filme ale anului 2023
Cele mai așteptate filme ale...

Pe de alta parte, filmele de animatie pentru copii au avut un mai mare succes de distributie, fiind lansate in medie in 4,6 teritorii non-nationale, in timp ce filmele de actiune pentru copii au fost exportate in medie in 2,6 piete non-nationale. Totodata, filmele de animatie pentru copii au generat jumatate din totalul biletelor vandute la filme pe pietele non-nationale, comparativ cu 29% in cazul peliculelor de actiune pentru copii.

Observatorul European al Audiovizualului este un organism public european, infiintat in 1992. Observatorul lucreaza in colaborare cu organisme partenere si cu profesionisti din sectorul audiovizual, are sediul la Strasbourg si functioneaza in serviciul juridic din cadrul Consiliului Europei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.