Un autoportret al lui Rembrandt, considerat o copie, a fost definitiv autentificat, fiind estimat la suma de 30 de milioane de lire sterline.

Tabloul, aflat intr-o galerie din Buckland Abbey, Devon, din anul 2010, a fost initial pastrat intr-un depozit, din cauza lipsei spatiului de expunere, informeaza independent.co.uk, citat de MEDIAFAX.

Acum, lucrarea va deveni unul dintre punctele centrale de atractie ale galeriei, situata in fosta casa a corsarului din perioada elisabetana Francis Drake, dupa ce o serie de noi teste stiintifice au demonstrat definitiv ca este vorba despre o pictura autentica de Rembrandt.

Lucrarea, considerata, timp de decenii, fie o copie, fie o imitatie a unuia dintre elevii maestrului olandez, dateaza din 1636 si il prezinta pe Rembrandt la varsta de 29 de ani, cu o bereta de catifea pe cap si o mantie impodobita, din acelasi material.

Tabloul a fost cumparat in anii '60 de Samuel of Wych Cross si a fost incredintat fundatiei National Trust in 2010 de catre sotia acestuia, Edna, expertii fiind convinsi la acea vreme ca era vorba despre o copie, argumentand ca exista diferente intre data pictarii lucrarii si stilul de lucru al lui Rembrandt.

Insa expertul in arta Ernst van de Wetering a avut indoieli asupra acestui diagnostic inca din 2005, iar in 2012 a calatorit la Buckland Abbey, pentru a solicita efectuarea unor teste stiintifice care sa ii confirme autenticitatea.

Testele au inceput la sfarsitul anului trecut, iar acum, dupa opt luni de investigatii, cu ajutorul razelor X si a analizei cu radiatii infrarosii a panzei, la care s-a adaugat expertiza altor specialisti in Rembrandt, tabloul a fost declarat autentic.

Tabloul a fost mai intai curatat, iar stratul de lac adaugat ulterior a fost inlaturat, culorile originale si stilul de pictura iesind astfel la iveala pentru a demonstra ca indoielile referitoare la autenticitatea sa au fost incorecte.

"Desi am fost sigur ca pictura era un Rembrandt cand am vazut-o in 2013, am dorit sa o examinez dupa curatare si sa efectuam o analiza tehnica, fapt care nu s-a mai intamplat pana acum. Cu toate aceste date stiintifice suplimentare, sunt multumit ca este vorba despre un Rembrandt", a declarat Ernst van de Wetering.

Citeste si:
Moștenire de 5 milioane de euro a unei dentiste. Cui i-a lăsat...
Moștenire de 5 milioane de...

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669), unul dintre cei mai importanti pictori din perioada cunoscuta ca "varsta de aur olandeza a picturii", a realizat aproximativ 50 de tablouri in ulei, 32 de gravuri si sapte desene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.