Ceremoniile de sarbatorire a Debarcarii din Normandia au fost transformate intr-un summit neoficial pe tema crizei din Ucraina, este de parere presa rusa.

Potrivit postului rus de televiziune Rossia 24, ceremoniile marcand Debarcarea aliatilor in Normandia, s-au transformat, in esenta, intr-un summit neoficial care a avut drept scop principal apropierea pozitiilor Moscovei si Occidentului fata de criza din Ucraina.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului a mentionat joi ca Moscova insista asupra "incetarii cat mai rapide a varsarii de sange in sud-estul Ucrainei". In acest context, presedintele rus, Vladimir Putin, a avut joi mai multe intalniri cu importanti politicieni din Europa si Statele Unite, discutand in special cu omologul american, Barack Obama si noul presedinte ucrainean, Petro Porosenko.

Presedintele francez, François Hollande, a avut mari emotii, mergand de vreo zece ori dintr-o parte in alta pe covorul rosu de la intrarea in castelul normand Bénouville. Fara indoiala, primirea celor mai influenti politicieni si aristocrati este un pas bun pentru popularitatea tot mai scazuta a liderului francez, noteaza presa rusa.

Regina Marii Britanii a sosit la ceremonii cu un automobil Range Rover inalt, pentru a nu-si sifona palaria, in timp ce Regele Norvegiei si-a pus pe cap o sapca militara chiar usor sifonata. Dar iata ca in fata castelului opreste un automobil cu stegulet german: a sosit Angela Merkel, dupa o discutie cu presedintele Rusiei. Timp de o ora, intr-o intalnire cu usile inchise, cancelarul german si Putin au vorbit doar despre Ucraina. Potrivit consilierului presedintelui rus, Iuri Usakov, care a fost prezent la aceasta intalnire, cei doi lideri nu au incercat sa puna accent pe divergente, ci sa gaseasca niste puncte de tangenta in opinii.

La inceput, intre cei prezenti la castel s-a simtit o oarecare distantare - au avut loc strangeri de maini, dar nu si un schimb de replici, politicienii asezandu-se cat mai departe unul de celalalt. Insa dupa ce Hollande a intrebat-o pe Merkel: "Cum a fost?", referindu-se la intalnirea ei cu Putin, cancelarul german a facut un gest imprecis si a devenit clar: discutiile nu au fost deloc usoare, dar un anumit rezultat va fi.

Citeste si:
Valentin Ștefan, Director General Compania Națională Poșta Română...
Valentin Ștefan, Director...

Putin a sosit la Bénouville printre ultimii. Presedintele francez, preferand sa-l insoteasca pe liderul rus, i-a oferit acum premierului Manuel Valls posibilitatea de a intampina restul politicienilor care urmau sa vina. Totusi, apoi Hollande se va intoarce, pentru a-l intampina pe ultimul oaspete - presedintele american, Barack Obama, sosit cu un automobil blindat, imreuna cu un veteran al Debarcarii din Normandia.

Obama pastreaza distanta. Pe o fotografie de grup, care a fost facuta de doua ori (deoarece prima data in cadru lipsea premierul britanic David Cameron), Obama va aparea in partea opusa fata de Putin, insa nu departe de noul presedinte ucrainean. Alaturi de liderul de la Kremlin vor sta regina Danemarcei si ducele Luxembourgului. Totusi, cel mai marcant moment va fi atunci cand Merkel, Porosenko si Putin se vor opri pe covorul rosu pentru a discuta.

Citeste si:
Agri Trade Summit 2024, o nouă ediție de succes
Agri Trade Summit 2024, o...

Ulterior, detaliile acestei convorbiri vor fi facute publice de catre purtatorul de cuvant al lui Putin, Dmitri Peskoov: "In cadrul unei discutii scurte, si Putin si Porosenko s-au pronuntat in favoarea unei incetari cat mai rapide a varsarii de sange in sud-estul Ucrainei".

Este ceea ce vor atat europenii si americanii, cat si rusii, scrie site-ul Vesti.ru. Putin a avut o discutie scurta, de vreo zece minute, si cu Obama. Potrivit lui Peskov, cei doi lideri au pledat pentru incetarea violentelor in estul Ucrainei.

"Insa e putin probabil ca presedintele Statelor Unite sa fie interesat de existenta unui contact direct intre Putin si Porosenko, deoarece acest fapt ar contravine scenariului american, care prevede ca solutionarea conflictului (in Ucraina) este posibila doar sub patronajul total sau dominant al Washingtonului", comenteaza postul de televiziune Rossia 24, conform MEDIAFAX.

Citeste si:
ISW: Iarna nu va opri înaintarea trupelor ucrainene. Care va fi...
ISW: Iarna nu va opri...

Dupa un dineu, liderii au plecat spre plaja Sword a oraselului Ouistreham, pentru a participa la principalele ceremonii ale zilei. Liderii de state isi ocupa locurile pe tribuna centrala, in dependenta de data la care au fost investiti in functie: cine a preluat functia mai devreme, vine mai tarziu. Astfel, Petro Porosenko, care inca nu a fost investit in functie, dar a fost ales, se aseaza cam printre primii. Ultima soseste regina Marii Britanii.

Vladimir Putin, strangand mainile tuturor copiilor care ii insotesc pe oaspeti, se duce spre locul sau, acompaniat de sunetele marsului rusesc. Putin este singurul presedinte din cei prezenti care a fost in Normandia in urma cu zece ani, la sarbatorirea a 60 de ani de la Debarcarea aliatilor. Atunci, alaturi de el au stat cancelarul german din acea perioada, Gerhard Schroeder, si fostul presedinte francez Jacques Chirac.

Citeste si:
Evgheni Prigojin a murit, după ce avionul în care se afla s-a...
Evgheni Prigojin a murit,...

Acum, actualul cancelar german Merkel, de asemenea, sta alaturi de Putin. Ei continua discutia in germana. Cameramanii care filmeaza evenimentul ii arata deseori, iar apoi fac o gluma si-i prezinta in prim-plan, exact in momentul cand Obama il urmareste cu mare atentie pe Putin de la locul sau. Putin nu va reactiona la aceasta privire imediat, insa va aprecia gestul cameramanilor.

Apoi, potrivit presei ruse, presedintele rus va asculta cu mare atentie discursul lui Hollande, adresat veteranilor, in timp ce presedintele SUA va asculta mestecand o guma.

Totusi, evenimentul in sine este marcant, deoarece aproximativ 1.800 de veterani care au debarcat la Omaha si Utah Beach au participat la aceste comemorari, noteaza Vesti.ru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.