Ucrainei i se impune ideea federalizarii, pe care Kievul a respinge considerand-o o incercare de destabilizare, a declarat, marti, ambasadorul Teofil Bauer, adaugand, in schimb, ca autoritatile ucrainene doresc descentralizarea.

"Agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei are loc ca urmare a faptului ca Ucraina a ales vectorul european de dezvoltare (...) Avem de-a face cu o agresiune externa in Ucraina si nu cu un proces intern, iar ca rezultat al ocuparii ilegale si ilegitime a Crimeei s-a ajuns la evenimentele de astazi", a declarat ambasadorul ucrainean la Bucuresti, Teofil Bauer, intr-o conferinta de presa.

Diplomatul a respins ferm ideea federalizarii, care ii este "impusa" Kievului.

"Ceea ce se intampla in estul si sudul Ucrainei nu are nimic de-a face cu situatia interna, ci cu propaganda Rusiei. Ideea care ni se impune, de federalizare a Ucrainei, nu are nimic de-a face cu Constitutia Ucrainei, unde se mentioneaza ca Ucraina este stat unitar. Incercarile de a ne convinge de necesitatea federalizarii Ucrainei nu au de-a face cu realitatea, ci sunt pur si simplu incercari de destabilizare a Ucrainei", a spus ambasadorul.

Bauer a sustinut ca, potrivit ultimelor sondaje, doar 15% din populatia din estul Ucrainei sustine federalizarea, in timp ce peste 70% sustine ideea statului unitar.

Pe de alta parte, diplomatul a precizat ca autoritatile de la Kiev sunt de acord cu un proces de descentralizare.

"Avand in vedere ca tot ni se impune ideea federalizarii, guvernul ucrainean a organizat mai multe mese rotunde in diferite zone ale tarii pentru a discuta si aceasta problema. Cu acest prilej au fost facute mai multe propuneri legislative referitoare la descentralizare, referitoare la acordarea de mai multa putere organelor locale. Dar mentionez inca o data ca nu este vorba de federalizare, ci de descentralizare a puterii", a subliniat Bauer.

Ambasadorul a explicat ca, in prezent, in estul Ucrainei are loc o operatiune antiterorista al carei scop este "intoarcerea la situatia constitutionala in aceasta zona a tarii si reducerea influentei externe asupra evenimentelor din regiune".

Citeste si:
Rămânem tot mai puțini: Cu cât ar putea să scadă populația României...
Rămânem tot mai puțini: Cu...

"In cadrul acestor operatiuni se face tot posibilul ca sa fie implicata cat mai putin populatia civila (...) In Ucraina nu este un razboi civil, ce se intampla este o agresiune impotriva statului ucrainean, care este sponsorizata si initiata din exterior", a spus Bauer, adaugand ca "cineva incearca sa faca o paralela intre Maidan" si evenimentul din est.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.