O necropola "imensa", cu aproximativ 50 de mumii si fragmente de mumii, mai ales ale unor printi si printese din dinastia a XVIII-a a faraonilor (1550 - 1292 i.e.n.), a fost adusa la lumina in Valea Regilor din Egipt, a anuntat, luni, ministrul egiptean al Antichitatilor.

Descoperita in provincia Luxor, din sudul tarii, "imensa necropola contine fragmente de mumii care ar fi putut apartine membrilor familiei domnitoare, mai ales fiilor regilor Tutmos al III-lea si Tutmos al IV-lea, din dinastia a XVIII-a", se arata intr-un comunicat al Ministerului egiptean al Antichitatilor, care a efectuat sapaturile in colaborare cu o misiune arheologica trimisa de Universitatea din Basel, Elvetia.

La fata locului au fost descoperite sarcofage de lemn si masti mortuare, precum si canope si fragmente de canope, vase funerare care aveau modelate pe capac un cap de om sau de animal si in care se puneau intestinele mortilor, dupa imbalsamare.

Arheologii elvetieni au descoperit, in urma examinarii inscriptiilor de pe canope, numele a peste 30 de persoane inmormantate in necropola. Printre acestea se numara multe printese ale caror nume fusesera pana atunci necunoscute, a precizat in comunicat Mohamed Ibrahim, ministrul egiptean al Antichitatilor.

Necropola este situata in extremitatea nord-vestica a Vaii Regilor, mai departe decat mormantul faraonului Tutankamon, a explicat si Abdelhakim Karar, responsabilul departamentului de antichitati din Luxor, afirmand ca importanta acestei descoperiri rezida in faptul ca au fost gasite numele unor noi printese, dar si pentru ca a fost facuta in Valea Regilor, unde se credea ca toate secretele au fost dezvaluite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.