Silvio Berlusconi a facut o noua gafa, afirmand ca, "pentru germani, lagarele de concentrare nu au existat niciodata", intr-un atac la adresa socialistului Martin Schulz, tinta sa preferata, un candidat la presedintia Comisiei Europene (CE).

Fostul sef al Guvernului italian invoca, in fata sustinatorilor sai, o scena petrecuta in 2003, cand a fost contestat in Parlamentul European (PE), unde, ca raspuns, l-a sfatuit pe Schulz, la acea vreme eurodeputat, sa-si ia un rol de "kapo" (gardian-sef) in filme despre lagare de concentrare naziste.

"Nu voiam sa-l insult, dar acest lucru a provocat scandal, pentru ca, pentru germani, lagarele de concentrare nu au existat niciodata. Cele de la Katin (un lagar sovietic in care au fost masacrati mii de polonezi) da, dar (lagarele) germane nu", a spus Berlusconi, citat de MEDIAFAX,

"Exista acest domn care se numeste Schulz, caruia i-am facut in mod involuntar o campanie extraordinara, un domn care nu-l simpatizeaza nici pe Berlusconi si nici Italia. A vota stanga, inseamna a vota pentru el", a declarat Berlusconi.

Afirmatiile sale au fost denuntate imediat de catre presedintele Partidului Socialistilor Europeni (PSE) Serghei Stanisev, care le-a catalogat drept "demne de dispret".

El i-a indemnat atat pe liderii Partidului Popular European (PPE), din care face parte Forza Italia, formatiunea de centru-dreapta a lui Berlusconi, cat si pe candidatul formatiunii la presedintia CE Jean-Claude Juncker sa condamne aceste declaratii.

"Aceste comentarii sunt o insulta la dresa intregului popor german, nu doar a lui Martin Schulz. Este totodata o tentativa cinica de distragere (a atentiei alegatorilor) de la adevaratele probleme, si anume necesitatea crearii a si mai multe locuri de munca si cresterii (economice) a Europei", a adaugat el.

Declaratiile lui Berlusconi au fost taxate ca o gafa de presa italiana si mediile politice. David Sassoli, seful delegatiei Partidului Democrat (centru-stanga) in PE, le-a pus pe seama "unui nivel ridicat al alcoolemiei".

Citeste si:
Fosta prostituata minora Ruby inca primeste bani de la Berlusconi
Fosta prostituata minora Ruby...

"In urma unor declaratii atat de delirante, cum vor proceda deputatii Forza Italia sa fie primiti in PE si sa lucreze cu reprezentantii Germaniei democratice, nascute din cenusa lagarelor de concentrare naziste?", s-a intrebat el.

Consilierul si strategul politic al fostului Il Cavaliere, Giovanni Toti, a replicat ca "orice ocazie este buna pentru a-l ataca pe Silvio Berlusconi". "Mi se pare prea putin corect sa transformi o analiza istorica a presedintelui (Forza Italia) Berlusconi, in cadrul unui rationament complex, si sa o instrumentalizezi in scopuri strict electorale", a spus el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.