Mai multe personalitati scandinave au anuntat, miercuri, ca au sesizat politia norvegiana, cerandu-i sa deschida o ancheta despre conditiile de atribuire a premiului Nobel pentru pace, care nu ar fi, dupa parerile lor, conforme cu testamentul lui Alfred Nobel.

Comitetul Nobel norvegian "sfideaza si ignora testamentul Nobel, chiar si dupa ce i s-a reamintit de mai multe ori sensul pe care Alfred Nobel voia sa il acorde acestui premiu", a declarat juristul Fredrik Heffermehl, autorul volumului "Vointa lui Nobel" si critic acerb al comitetului Nobel.

Vorbind in numele a 16 personalitati novergiene si suedeze aflate la originea acelei plangeri, Fredrik Heffermehl considera ca premiile Nobel pentru pace atribuite de peste un deceniu, inclusiv cele atribuite lui Barack Obama (2009) si Uniunii Europene (2012), sunt "ilegale", intrucat ele nu sunt conforme cu litera si criteriile enuntate de Alfred Nobel.

In testamentul sau, industriasul si filantropul suedez (1833-1896) considera ca premiul Nobel pentru pace ar trebui sa revina "aceluia care a actionat cel mai mult sau cel mai bine pentru fraternizarea popoarelor, abolirea sau reducerea armelor permanente, initierea si multiplicarea congreselor pentru pace".

De-a lungul timpului, comitetul Nobel a largit acest concept pentru a premia artizani ai unor actiuni umanitare, aparatori ai mediului inconjurator si campioni ai luptei impotriva saraciei.

Fost vicepresedinte al Biroului international pentru pace (BIP), care a primit Nobelul in 1910, Fredrik Heffermehl este adeptul unei definitii mult mai restranse.

Chiar si Organizatia pentru interzicerea armelor chimice (OIAC), premiata in 2013, nu ar merita acest premiu dupa parerea sa: "Ei aplica un tratat de dezarmare, dar nu pun capat militarismului. Sa zicem totusi ca este un laureat mai putin indepartat (de spiritul definitiei Nobel, n.r.) decat altii".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.