O puternica grupare jihadista armata activa in Siria si Irak i-a acuzat pe liderii Al-Qaida ca tradeaza cauza jihadista, un nou semn al unor rivalitati profunde in randul insurgentilor care lupta impotriva regimului lui Bashar al-Assad.

"Al-Qaida nu mai este, in prezent, o baza pentru jihad", a declarat Abu Muhammad al-Adnani, un purtator de cuvant al gruparii Statul Islamic in Irak si Levant (SIIL), citat intr-un comunicat postat pe forumuri jihadiste.

"Leadershipul ei s-a transformat intr-un ciocan pentru spargerea proiectului statului silamic", afirma al-Adnani, adaugand ca "liderii Al-Qaida s-au departat de la calea cea buna".

"Ei au divizat, peste tot, mujahedinii", se plange el.

La inceputul lui ianuarie, numeroase grupari rebele, inclusiv Frontul Al-Nusra - recunoscut ca filiala oficiala a Al-Qaida in Siria -, au lansat o ofensiva impotriva SIIL, in zonele aflate sub controlul rebeliunii in nordul Siriei. SIIL, creat in Irak dupa invazia tarii de catre o coalitie condusa de catre Statele Unite in 2003, a provocat o nemultumire in randul restului rebeliunii din Siria, din cauza vointei sale de hegemonie si brutalitatii metodelor folosite impotriva civililor.

Mii de ombatanti au fost ucisi, de la inceputul lui ianuarie, in aceste lupte intre grupari rivale.

Un comando SIIL i-a asasinat, pe 15 aprilie, pe liderul Frontului Al-Nusra in provincia Idlib (nord) si pe membrii familiei acestuia din orasul cu acelasi nume.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.