Parlamentul European a adoptat, marti, o Directiva prin care cetatenii europeni care se muta in alt stat membru vor putea sa isi transfere toate drepturile la pensie.

Directiva, care urmeaza sa fie aprobata formal de Consiliul de Ministri, prevede ca lucratorii care se muta in alt stat membru nu isi vor pierde drepturile statutorii (oferite de stat) la pensie.

Propunerea a fost facuta deoarece in prezent nu exista reguli similare la nivelul UE pentru schemele suplimentare de pensii, astfel ca cetatenii UE care se muta intre statele membre risca sa-si piarda drepturile achizitionate in decursul unei perioade, daca aceasta nu este considerata suficient de lunga de catre statul in care se muta.

Conform noii legislatii, perioada de subscriere, adica perioada de apartenenta activa la o schema de pensii, necesara pentru ca o persoana sa isi pastreze drepturile la pensie suplimentara nu trebuie sa fie mai lunga de trei ani. Totodata, eurodeputatii au inclus o clauza care prevede ca lucratorii transfrontalieri trebuie sa beneficieze de acelasi nivel de protectie, pe care statele membre trebuie sa o puna in aplicare in rastimp de patru ani.

Potrivit Directivei, in cazul in care un lucrator care isi inceteaza activitatea nu a obtinut inca drepturi la pensie dobandite in momentul incetarii contractului de munca, regimul de pensie suplimentara ramburseaza contributiile varsate de lucratorul respectiv sau varsate in numele acestuia, in conformitate cu dreptul intern sau cu acorduri ori contracte colective, sau, in cazul in care lucratorul respectiv suporta riscul de investitie, fie suma contributiilor varsate, fie valoarea investitiilor rezultate din aceste contributii.

In ceea ce priveste drepturile la pensie latente, textul prevede ca statele membre adopta masurile necesare pentru a garanta faptul ca drepturile la pensie latente ale lucratorilor care isi inceteaza activitatea si ale urmasilor lor sau valoarea acestora sunt tratate proportional cu valoarea drepturilor membrilor activi ai regimului sau cu evolutia indemnizatiilor de pensie platite in prezent.

Citeste si:
Charles Michel nu va participa la alegerile pentru Parlamentul...
Charles Michel nu va...

Astfel, in cazul in care drepturile la pensie in cadrul regimului de pensie suplimentara sunt dobandite ca drept la o suma nominala se asigura o valoare nominala a drepturilor la pensie latente. Daca valoarea drepturilor la pensie acumulate se modifica in timp, Directiva stipuleaza ajustarea valorii drepturilor la pensie latente prin aplicarea unei dobanzi integrate in regimul de pensie sau a randamentului investitiilor obtinut de catre furnizorul de pensie suplimentara, scrie MEDIAFAX.

Pe de alta parte, statele membre pot permite regimurilor de pensie suplimentara sa nu retina drepturile dobandite ale unui lucrator care isi inceteaza activitatea, ci sa plateasca lucratorului respectiv, cu consimtamantul sau, un capital echivalent cu valoarea drepturilor la pensie dobandite, in masura in care valoarea drepturilor la pensie dobandite nu depaseste un prag stabilit de statul membru in cauza. In aceasta situatie, statele trebuie sa informeze Comisia Europeana cu privire la pragul aplicat.

Citeste si:
Statul vrea miliardul de la OMV Petrom. Soluția găsită
Statul vrea miliardul de la...

Textul precizeaza ca statele membre au posibilitatea de a permite partenerilor sociali sa stabileasca alte dispozitii in acordurile colective, in masura in care dispozitiile respective ofera o protectie la fel de favorabila si nu creeaza obstacole in calea liberei circulatii pentru lucratori.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.