Marina Statelor Unite este pe cale sa isi echipeze navele cu tunuri electromagnetice, care lanseaza proiectile la viteze de cinci ori cat cea a sunetului, si chiar arme cu laser.

La sase ani de la primele teste, Marina Statelor Unite se apropie de finalizarea unei noi arme care "urmeaza sa schimbe fundamental" felul in care se desfasoara bataliile navale, relateaza Daily Mail. Tunul electromagnetic, care se bazeaza pe o "tehnologie demna de Razboiul Stelelor", a devenit realitate si urmeaza sa fie montat pe navele americane, incepand cu 2016.

Armele electromagnetice nu sunt o noutate, ele fiind inventate acum mai mult de 90 de ani, la inceputul secolului trecut. Cercetatorii din Statele Unite au reusit sa dezvolte conceptul, transformand "stiintifico-fantasticul in realitate", spune amiralul Matthew Klunder. Noua arma poate sa lanseze proiectile la distante de peste 160 de kilometri, la o viteza de sapte ori mai mare decat cea a sunetului. Tehnologia se bazeaza pe forta Lorentz, exercitata de un camp electromagnetic asupra unei sarcini electrice punctiforme si nu foloseste praf de pusca sau o incarcatura exploziva. Marina Statelor Unite a dezvoltat si a testat deja doua prototipuri, care vor fi montate pe nava de asalt USNS Millinocket, in 2016.

Tunul electromagnetic este format din doua sine metalice paralele, conectate la o sursa de energie electrica. Un proiectil conductor introdus intre cele doua sine completeaza circuitul, iar electronii circula de la terminalul negativ, de-a lungul obuzului si inapoi la terminalul pozitiv, tunul devenind un electromagnet. Forta Lorentz generata astfel impinge proiectilul, care accelereaza pana la viteze hipersonice, fiind mai rapid si avand o raza mai mare de actiune decat cele lansate de armele conventionale. Viteza incredibila elimina necesitatea unei incarcaturi explozive, reducand astfel greutatea, costul si dimensiunile obuzelor. Navele militare pot fi echipate, in prezent, cu zeci de rachete conventionale, in valoare de 723.525 euro fiecare, insa noua tehnologie permite montarea de sute de proiectile metalice, care costa doar 18.000 de euro.

Citeste si:
Israelul a acceptat să-și amâne ofensiva terestră în Fâșia Gaza...
Israelul a acceptat să-și...

Tunul electromagnetic dezvoltat de Marina Statelor Unite poate lansa proiectile care cantaresc zece kilograme, la peste 8.690 de kilometri pe ora, de sapte ori viteza sunetului, energia cinetica a acestora fiind mai mare decat a celor conventionale, mai grele, cu o incarcatura exploziva. Astfel, navele pot fi echipate cu mai multa munitie, eliminand riscul transportarii de explozibili in cantitati mari. Noua arma are o raza de actiune de peste 160 de kilometri, iar viteza uriasa reduce caderea obuzului sub actiunea gravitatiei terestre si creste precizia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.