Statele Unite au incredintat Chinei o "misiune imposibila" prin cererea privind presiuni asupra Coreei de Nord in vederea renuntarii la armele nucleare, a declarat, joi, ambasadorul chinez la Washington.

Departamentul de Stat a cerut Beijingului, in urma cu zece zile, sa-si foloseasca influenta asupra aliatului de la Phenian, in vederea abandonarii programului militar nuclear. In schimb, Washingtonul ar fi acceptat ca Beijingul sa aiba "un cuvant de spus" pe tema cooperarii consolidate privind problemele de aparare intre americani si aliatii japonezi si sud-coreeni.

"Este un lucru care ma ingrijoreaza putin si chiar mai mult: de cele mai multe ori, ni se spune ca avem o asemenea influenta asupra Coreei de Nord, incat ar trebui sa-i determinam sa ia anumite decizii", a declarat ambasadorul Cui Tiankai, intr-o dezbatere organizata de un centru de reflectie din Washington.

"In caz contrar, Statele Unite ar urma sa ia decizii care ar submina interesele de securitate ale Chinei. Misiunea incredintata este imposibila", a asigurat reprezentantul Beijingului, in prezenta diplomatilor, expertilor si jurnalistilor prezenti la dezbatere. Ambasadorul Cui Tiankai, aflat la post la Washington de un an, a criticat aceasta "maniera nu foarte corecta si nici constructiva de a coopera" intre cele doua puteri.

China este unul dintre aliatii Coreei de Nord, dar evita criticile la adresa controversatului program nuclear al Phenianului. Majoritatea expertilor americani considera insa ca Beijingul nu doreste sa-si asume riscul unei destabilizari a regimului condus de Kim Jong-un.

Ambasadorul chinez in Statele Unite a admis insa in dezbaterea de la Washington ca Beijingul este puternic ingrijorat in legatura cu amenintarea nucleara asupra peninsulei coreene si cu riscul unui razboi. "Peninsula este in apropiere de teritoriul nostru, iar orice conflict armat in regiune ar avea un impact transfrontalier asupra Chinei", a notat diplomatul, apreciind ca "problema nu poate fi rezolvata doar de China, ci printr-o cooperare intre toate partile implicate".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.