Comandantul NATO in Europa, care a fost insarcinat sa prezinte contramasuri fata de amenintarile militare ruse la adresa Ucrainei, a declarat miercuri ca acestea pot include desfasurarea de trupe americane in state est-europene membre ale Aliantei care se simt amenintate.

Potrivit postului american de televiziune, generalul Philip Breedlove, din cadrul fortelor aeriene americane, a declarat in acest interviu pentru agentia americana Associated Press ca nu va "exclude implicarea niciunei natiuni, inclusiv a Statelor Unite".

Ministrii de Externe din cele 28 de state membre ale NATO i-au dat lui Breedlove termen pana marti sa propuna "pasi" care sa asigure membrii Aliantei Nord-Atlantice aflati cel mai aproape de Rusia ca celelalte state membre le sustin. "In esenta, cautam un pachet de masuri terestre, aeriene si maritime care sa consolideze asigurarile celor mai estici aliati", a declarat generalul pentru AP.

"Sunt insarcinat sa prezint (masurile) pana saptamana viitoare. Intentionez sa le prezint mai devreme", a adaugat el, potrivit MEDIAFAX.

Intrebat din nou daca militari americani ar putea sa fie trimisi in primele linii, in statele NATO cele mai apropiate de Rusia, generalul american de patru stele a raspuns "nu voi indeparta contributii din partea niciunei natiuni".

La finalul unei conferinte NATO la Paris, Breedlove a declarat pentru AP ca prezenta militara rusa in apropierea frontierei Ucrainei este neschimbata. Pentru a ilustra aceste afirmatii, membri ai personalului generalului au furnizat agentiei americane fotografii efectuate de un satelit comercial in care, afirma ei, apar avioane de razboi, elicoptere de lupta, blinadte, artilerie si o brigada aeropurtata sau din cadrul fortelor speciale, in locuri situate la est de frontiera dintre Ucraina si Rusia, inclusiv de-a lungul coastelor, la Marea Azov.

Un analist de la Centrul pentru Studii Strategice si Internationale, un think tank cu sediul la Washington, a declarat, dupa ce a vazut fotografiile, ca fortele care apar in imagini nu par sa efectueze exercitii, ci ca ar fi "in pregatire de lupta".

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

"Ceea ce vedem acolo este o forta de aproximativ 40.000" de oameni, a declarat Breedlove, apreciind ca este vorba despre "o armata interarme. Cu alte cuvinte aceasta este o armata care dispune de toata aprovizionarea si facilitarea de care are nevoie pentru a atinge obiective militare, daca ii sunt date".

Activele ruse includ aeronave, artilerie, spitale de campanie, echipament de comunicatii si bruiaj, a precizat generalul.

Obiectivele Kremlinului raman neclare, a declarat comandantul NATO. Forta ar putea ramane pe loc doar pentru a intimida Ucraina prin prezenta ei, ar putea porni spre sud pentru a crea un pod terestru cu Crimeea, ar putea avansa de-a lungul coastei Marii Negre catre portul ucrainean Odesa si enclava separatista moldoveana Transnistria sau ar putea invada estul Ucrainei, unde etnici rusi cer unirea cu Rusia, a apreciat generalul.

Citeste si:
Sorin Bontea a avut primul job la 16 ani. Nu i-a fost deloc ușor:...
Sorin Bontea a avut primul...

NATO si-a consolidat deja misiunile de patrulare in spatiul aerian al statelor baltice si efectueaza zilnic misiuni de supraveghere AWAC in spatiul aerian al Romaniei si Poloniei. Breedlove a mai declarat ca a primit suficiente angajamente in domeniul maritim din partea statelor membre NATO cat sa fie efectuate manevre maritime in forta pana la sfarsitul anului. Partea oferirii unor asigurari "terestre" este "dificila", "deoarece aceste masuri, cele mai costisitoare, daca nu sunt efectuate corect ar putea sa para provocatoare", a declarat generalul, subliniind ca toate operatiunile aeriene, terestre si pe mare "pe care incercam sa le efectuam" sunt de "natura defensiva".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.