Mai multi locuitori din satul Dorotcaia, din raionul Dubasari, aflat sub jurisdictia R. Moldova, ameninta cu organizarea unui referendum in vederea trecerii in subordinea administratiei separatiste de la Tiraspol, considerand ca astfel vor avea acces la terenurile agricole din regiune.

Cateva sute de persoane au protestat la Dorotcaia, cerand acces la terenurile agricole pe care le detin in regiune si controlate de fortele regimului separatist transnistrean.

Potrivit UNIMEDIA, protestatarii s-au pronuntat in favoarea organizarii unui referendum privind trecerea localitatii sub jurisdictia administratiei separatiste de la Tiraspol si, de asemenea, si-au exprimat, nemultumirea in legatura cu pensiile mici si taxele ridicate pentru locuitorii din sat.

Chisinaul a criticat initiativa si a sugerat ca actiunea este sustinuta de Tiraspol, pentru a amplifica tensiunile din regiune. "Aspectul respectiv este utilizat pentru a convoca anumite reuniuni ale unei parti a locuitorilor din Dorotcaia pentru a genera anumite miscari in directia Tiraspolului. Consideram ca sunt actiuni ilegale, care nu pot avea loc", a declarat vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov.

Protestul are loc in conditiile in care Chisinaul si Tiraspol discuta pe tema accesului la terenurile agricole din regiune, insa fara succes. Cele doua parti au incheiat in 2006 un acord in acest sens, insa administratia separatista de la Tiraspolul doreste modificarea documentului, iar, in absenta unei intelegeri cu autoritatile de la Chisinau, a blocat accesul locuitorilor la proprietatile situate la est de zona Tiraspol - Camenca.

Organizatorii protestului au anuntat organizarea unei noi manifestatii la 10 aprilie. Potrivit autoritatilor locale, in Dorotcaia locuiesc aproximativ 3.600 de persoane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.