Japonia a ridicat interdictia privind vanzarea de arme in strainatate pe care a mentinut-o timp de aproape jumatate de secol, pe fondul tensiunilor regionale.

Guvernul de dreapta condus de premierul Shinzo Abe a aprobat o noua doctrina in materie, care inlocuieste interdictia din 1967, a anuntat secretarul general al Guvernului nipon, Yoshihide Suga.

In consecinta, Japonia va putea, de exemplu, sa exporte material militar - desi autoritatile de la Tokyo prefera sa vorbeasca despre material pentru aparare, un termen mai putin agresiv - in tari care se afla de-a lungul rutelor maritime pe care tranziteaza importurile vitale de petrol si gaz ale Japoniei. In aceasta situatie ar putea fi Indonezia, Vietnam sau Filipine, tari riverane Marii Chinei de Est si care sunt preocupate, ca si Japonia, de ambitiile maritime crescande ale Chinei.

Potrivit noilor reguli, Japonia interzice totusi "exporturile de arme care ar putea reprezenta o amenintare pentru pacea si securitatea lumii, iar Guvernul se va asigura in prealabil impotriva oricarui risc de reexportare catre o terta tara". "In baza acestor noi principii, am luat masuri pentru ca transferurile de echipamente de aparare sa fie mai transparente. Aceasta va contribui la pace si cooperare in baza principiului pacifismului proactiv", a precizat Yoshihide Suga, adaugand ca Japonia are in vedere sa participe la "programe de dezvoltare si producere de material pentru aparare".

Noile reguli vor permite dezvoltarea si producerea de arme in parteneriat cu SUA - in special pentru bombardierul invizibil F-35 - si cu tari europene, precum si exportul de echipamente militare in scopuri pasnice si umanitare, ca in cazul misiunilor ONU de mentinere a pacii.

Japonia produce in special munitie, pusti de asalt, tancuri, nave, avioane de vanatoare-bombardier F2, precum si un hidroavion cvadrimotor US-2, pe care incearca sa-l vanda, printre alte tari, in India. In 1967, in perioada Razboiului Rece, Japonia a interzis exporturile de arme spre tarile comuniste, dar si spre cele care se aflau sub embargoul ONU. Aceste restrictii au fost consolidate in 1976, ceea ce a dus la o interdictie totala a vanzarilor de arme.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.