Philae, robotul de pe sonda spatiala europeana Rosetta, care urmeaza sa fie plasat, in luna noiembrie, pe cometa 67P/ Ciuriumov-Gherasimenko, a fost reactivat cu succes, asa cum era prevazut, vineri, dupa trei ani de hibernare.

"Un prim semnal a fost primit astazi, la ora 15.00 (ora Parisului, n.r.), la LCC, centrul de control al misiunii, instalat in Köln, Germania", a precizat Agentia spatiala franceza (CNES), vineri, intr-un comunicat, citat de MEDIAFAX.

"Noul meu soft a fost descarcat perfect. Acum vreau sa ma odihnesc putin. Pe curand", a "scris" Philae pe contul sau de pe platforma Twitter, @Philae2014.

Philae, un robot de 100 de kilograme, a fost oprit timp de trei ani pentru a reduce la minimum consumul sau de energie. Vineri, Philae a reluat contactul cu Terra, dar acesta nu este decat un prim pas inainte de marele salt programat pe 11 noiembrie - coborarea sa pe o cometa, o premiera in istoria explorarii spatiului.

Cele zece instrumente stiintifice (aparate foto, microscoape etc.) instalate pe Philae trebuie, de asemenea, sa fie reactivate unul cate unul si trebuie verificata starea de functionare a acestora.

Lansata in spatiu in 2004, sonda Rosetta a fost readusa la viata, asa cum era prevazut, pe 20 ianuarie, dupa o "coma artificiala" de doi ani si jumatate. De atunci, sonda isi continua drumul spre cometa - un bulgare de gheata cu un diametru de aproximativ 4 kilometri - pe care o va escorta spre Soare. Cometa 67P/ Ciuriumov-Gherasimenko, care se afla in acest moment la aproximativ 650 de milioane de kilometri de Terra, va trece cel mai aproape de Soare in august 2015, in timp ce misiunea sondei Rosetta este prevazuta sa dureze cel putin pana in decembrie 2015.

Intre timp, in principiu, pe 11 noiembrie, Rosetta se va apropia la 2 - 3 kilometri de cometa, pentru a-l plasa pe Philae. Aceasta operatiune este foarte delicata si nu a mai fost realizata niciodata.

Locul unde va fi plasat robotul va fi ales cu mare grija, insa terenul va ramane o surpriza. Inginerii au pregatit doua harpoane pentru ca micul robot sa fie bine ancorat.

Citeste si:
"Luna de zapada", eclipsa de luna si aparitia "Cometei de Anul Nou"
"Luna de zapada", eclipsa de...

Daca totul decurge bine, Philae va avea o speranta de viata intre patru si sase luni pe cometa, inainte de a se distruge din cauza caldurii emanate de Soare.

Misiunea sa este de a explora nucleul cometei, structura sa interna, natura si compozitia sa. Oamenii de stiinta se asteapta si la explorarea moleculelor complexe, care ar putea sta la originea vietii de pe Terra.

"Misiunea Rosetta este evenimentul major in spatiu in 2014", a subliniat Jean-Yves Le Gall, presedintele CNES. "Au trecut peste 10 ani de cand Rosetta a fost lansata, iar, astazi, totul pare sa functioneze minunat. Aceasta este o adevarata realizare tehnologica", a completat acesta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.