Parlamentul European a aprobat, miercuri, proiectul Copernicus, noul program european de monitorizare spatiala a Terrei.

Avand un buget de 4,29 de miliarde de euro pentru perioada 2014 - 2020, programul Copernicus a fost creat pentru a monitoriza incalzirea climatica si pentru a asigura securitatea publica.

Raportul care autorizeaza acest program a fost adoptat cu 640 de voturi "pentru", 32 de voturi "impotriva" si 7 abtineri.

"Noi sateliti vor fi lansati in anii care vor veni, pentru a colecta date globale. Principalul obiectiv al lui Copernicus este de a fi util cetatenilor europeni intr-un numar variat de domenii, in special pentru ceea ce tine de mediul inconjurator si de incalzirea globala", a explicat eurodeputatul socialist italian Vittorio Prodi, insarcinat cu acest dosar in Parlamentul European.

"Copernicus va sustine astfel autoritatile publice in gestionarea catastrofelor naturale precum eruptiile vulcanice, seime, incendii, inundatii, dar si in cazul accidentelor cauzate de oameni, precum mareele negre", a adaugat Vittorio Prodi.

Programul Copernicus trebuie, de asemenea, sa permita accesul la informatii complete, libere si gratuite in domenii precum Terra, mediul marin, atmosfera, incalzire globala, gestionarea urgentelor si securitate. Aceste date vor fi adunate cu ajutorul mai multor sateliti de observare si a unor senzori plasati in sol, oceane si aer.

Copernicus va putea sa ofere astfel date importante despre curentii, vanturile si inghetul de la nivelul marii, care vor permite o ameliorare a serviciilor de trafic marin si a operatiunilor de cautare si salvare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.