La zece ani de la atentatele de la Madrid, Adeniria Moreira inca se gandeste la copilul pe care l-a pierdut, cand trenul in care tocmai se urcase, in dimineata zilei de 11 martie, a fost spulberat de o bomba, care prezinta marturii ale unor supravietuitori ai atacurilor din Spania.

"Nu mai pot trece pe jos printre doua masini parcate. Mi-e teama ca in interior ar putea fi o bomba", marturiseste Adeniria, o infirmiera brazilianca in varsta de 48 de ani.

La 11 martie 2004, femeia era insarcinata in trei luni si tocmai urcase din gara El Pozo, de la periferia capitalei spaniole, intr-unul dintre cele patru trenuri vizate de cele zece bombe care au explodat la Madrid, provocand 191 de morti si aproape 1.900 de raniti.

Atentatul, cel mai sangeros din istoria Spaniei, a fost revendicat cateva ore mai tarziu de o grupare apropiata Al-Qaida.

"Erau bucati de corpuri peste tot", isi aminteste Adeniria, care inca traieste cu amintirea acelor momente ce i-au schimbat viata. Femeia a scapat in mod miraculos cu viata din trenul in care a explodat bomba, iar ulterior s-a prezentat la spital, pentru a se asigura ca totul este bine. Trei saptamani mai tarziu, s-au declansat contractiile si a ajuns de urgenta la spital, unde i s-a spus ca a pierdut sarcina.

"In fiecare zi ma gandesc la copilul pe care l-am pierdut", mai spune femeia. Dupa zece ani de la atacuri, la fel ca ceilalti supravietuitori ai atentatelor din Madrid, Adeniria inca se lupta cu amintirile acelui moment. "Pot sta in casa saptamani la rand, fara sa doresc sa ies", povesteste femeia, stabilita de 16 ani in Spania.

Suferind de stres posttraumatic, femeia urmeaza un tratament pentru anxietate si depresie, dupa ce a fost internata pentru cinci zile intr-un spital de psihiatrie. Sotul sau, sofer de autobuz, o ajuta cu cresterea copilului, in varsta de 11 ani. Fiul cel mare, in varsta de 26 de ani, s-a intors in Brazilia.

) O depresie profunda

Adeniria si-a pierdut locul de munca. Prin aceeasi tragedie a trecut si Eloy Moran, pasager intr-un tren care a plecat in dimineata zilei de 11 martie de la Alcala de Henares, la periferia Madridului. Explozia s-a produs inainte ca trenul sa intre in gara Atocha, din Madrid. Grav ranit la cap, Eloy, in varsta de 65 de ani in prezent, si-a pierdut ochiul drept si a surzit. "Am simtit o presiune insuportabila in cap, ca si cum ar fi urmat sa explodeze", marturiseste barbatul, fost angajat al Ministerului de Interne.

Citeste si:
O celulă teroristă islamistă a planificat atacuri asupra...
O celulă teroristă islamistă...

Dupa doua saptamani petrecute in spital, el s-a intors la munca, dar nu a mai putut lucra, dupa ce s-a confruntat cu insomnii. Dupa doi ani, a realizat ca nu mai poate munci si s-a pensionat anticipat. "A fost ingrozitor. Imi placea foarte mult ceea ce faceam. Am ajuns cu mare eforturi la acel loc de munca si totul s-a naruit, dintr-o data", mai povesteste barbatul.

"Am intrat intr-o depresie profunda pe care nu am reusit sa o depasesc", adauga el. La doi ani dupa atentate, a inceput sa ia medicamente pentru anxietate si nu s-a mai urcat niciodata intr-un astfel de tren.

Dupa un prim proces in 2007, apoi un al doilea apel in 2008, 18 persoane au fost condamnate pentru atentatele de la Madrid. Cu toate acestea, Eloy Moran este convins ca multi dintre cei implicati in atacurile teroriste nu au fost arestati. "Acest lucru ne umple de tristete si amaraciune", marturiseste barbatul. "Vinovatii sunt liberi, pe strada", conchide barbatul.

Citeste si:
Fiica Marisei Paloma a împlinit un an. Vedeta a transmis un mesaj...
Fiica Marisei Paloma a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.