Fostul opozant al lui Vladimir Putin Mihail Hodokovski a condamnat duminica actiunile Moscovei in criza ucraineana, intr-un discurs emotionant sustinut in fata a mii de ucraineni in Piata Independentei (Mmaidan), la Kiev.

Fostul magnat al petrolului, gratiat de catre presedintele rus in decembrie dupa zece ani de inchisoare, care a sosit la Kiev sambata seara, a petrecut o parte a noptii discutand cu manifestanti in piata situata in centrul capitalei, un simbol al miscarii de contestare care s-a transformat in februarie intr-o baie de sange, in cursul careia au fost ucise zeci de persoane.

El era insotit de catre Iuri Lutenko, unul dintre liderii miscarii de contestare, un fost ministru ucrainean de Interne incarcerat si apoi gratiat de catre presedintele Viktor Ianukovici, destituit in februarie, informeaza MEDIAFAX.

Fostul oligarh, purtand o haina neagra, groasa, a luat cuvantul in fata catorva mii de ucraineni reuniti in Piata Independentei pentru a marca 200 de ani de la nasterea poetului national Taras Sevcenko, un simbol al luptei pentru independenta Ucrainei impotriva opresiunii imperiului rus.

Prezenta sa este simbolica, in contextul in care Peninsula ucraineana Crimeea este ocupata de la sfarsitul lui februarie de catre forte ruse si ar putea sa fie anexata la Rusia dupa un referendum prevazut la 16 martie.

- "Rusia, ridica-te"

"Traiasca poporul unei noi Ucraine democratice!", a strigat el. "Rusia, ridica-te!", i-au raspuns manifestantii.

Aproape izbucnind in lacrimi, Hodorkovski a povestit cum a venit cu cateva ore mai inainte in Piata Independentei si conversatiile pe care le-a purtat cu cei care o ocupa in continuare, zi si nopate, dupa reorientarea spre Rusia, la sfarsitul lui noiembrie, a regimului Ianukovici, in detrimentul unei apropieri de Europa.

"Mi-au povestit ceea ce au facut autoritatile aici, ceea ce au facut cu acordul puterii ruse. Peste 100 de persoane au fost ucise, 5.000 au fost ranite", a spus el. "Rusine! rusine!", au strigat manifestantii.

Citeste si:
Liderul Hezbollah, primul discurs de la începutul războiului Israel...
Liderul Hezbollah, primul...

"Am vazut scuturile din lemn (ale manifestantilor) impotriva gloantelor reale. Mi-a venit sa plang. Este oribil. (Puterea din Rusia) nu este puterea mea", a spus el, foarte emotionat. "Exista o cu totul alta Rusie", a subliniat Hodorkovski.

"Rusia, ridica-te!", au scandat din nou manifestantii.

Fostul oligarh a denuntat la Kiev "propaganda rusa care minte" atunci cand afirma despre autoritatile ucrainene rezultate din miscarea de contestare ca sunt "fasciste". "Fascistii si nazistii nu sunt mai numerosi aici decat pe strazile de la Moscova si Sankt Petersburg (...). Aici sunt oameni minunati care si-au aparat libertatea", a subliniat el.

Hodorkovski a vrut sa-i convinga pe ucraineni ca in Rusia exista oameni care nu-l sustin pe Vladimir Putin si care participa la manifestatii neautorizate impotriva crizei din Ucraina cu riscul de a fi arestati.

Citeste si:
Fiica Marisei Paloma a împlinit un an. Vedeta a transmis un mesaj...
Fiica Marisei Paloma a...

"Pentru aceste persoane, prietenia dintre popoarele rus si ucrainean este mai importanta decat libertatea lor", a spus el.

Mihail Hodorkovski si-a incheiat discursul prin cunoscuta afirmatie a lui Taras Sevcenko transformata in cuvant de ordine de catre contestatari in Ucraina, pe care a pronuntat-o in ucraineana, "Luptati si veti triumfa. Dumnezeu va ajuta".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.