O fetita nascuta infectata cu virusul care declanseaza SIDA, tratata cu antiretrovirale, nu mai prezenta, la 11 luni de la inceperea tratamentului, nicio urma de infectie, au anuntat miercuri oamenii de stiinta americani.

Medicii americani au salutat acest al doilea caz din lume care ofera speranta vindecarii de SIDA, in cazul unei interventii medicale precoce.

Ei au administrat pacientei antiretrovirale la patru ore dupa ce a fost nascuta de o mama seropozitiva si nu au incetat de atunci tratamentul, a precizat medicul Yvonne Bryson, profesor de pediatrie la facultatea de medicina din cadrul Universitatii California din Los Angeles (ACLA), consultant care a luat parte la ingrijirile medicale acordate bebelusului.

Studiul a fost coordonat de medicul Audra Deveikis, un pediatru specializat in maladii infectioase de la spitalul pentru copii din Long Beach, in California. Rezultatele au fost prezentate la Conferinta despre retrovirusuri si infectii oportuniste (CROI), organizata in aceasta saptamana la Boston.

"Ceea ce este remarcabil la acest bebelus este rapiditatea cu care virusul a disparut, testele ADN fiind negative atunci cand ea avea sase zile si au continuat sa fie negative de atunci", a explicat Yvonne Bryson, precizand ca bebelusul a ramas sub tratament cu antiretrovirale.

"In acest stadiu nu vorbim inca despre o vindecare, ci de remisie. Totusi, singura metoda prin care am sti cu exactitate ar fi sa oprim tratamentul cu antiretrovirale", a spus ea, subliniind faptul ca sarcina virala a ramas nedetectabila.

Primul caz al unui nou-nascut seropozitiv care aparent s-a vindecat dupa ce a fost tratat imediat dupa nastere cu antiretrovirale a fost anuntat in martie 2013, tot in cadrul conferintei CROI.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.