Premierul interimar ucrainean, Arseni Iateniuk, cere Rusiei sa retraga trupele de pe teritoriul Ucrainei, considerand actiunile Moscovei drept o "declaratie de razboi" si avertizand ca exista riscul unui "dezastru".

Trupe ruse au inconjurat, duminica, trei unitati militare ucrainene din regiunea autonoma prorusa Crimeea, afirma surse din cadrul serviciilor de securitate ucrainene citate de CNN. Ucraina a decis inchiderea spatiului aerian pentru aeronavele militare. China s-a declarat foarte preocupata, iar Turcia a anutat ca sustine intergritatea teritoriala a Ucrainei. Ambasadorul Kievului la ONU spune ca tara sa se va apara.

  • Ucraina se va apara de "agresiunea" rusa, dar are nevoie de ajutorul altor tari
Ucraina intentioneaza sa se apere de "agresiunea" militara rusa, dar va avea nevoie de sustinere din partea altor tari, afirma ambasadorul ucrainean la Natiunile Unite, Iuri Sergheiev, citat de CNN.
  • Ministrul turc de Externe: Regiunea Crimeea trebuie sa ramana parte a Ucrainei
Turcia acorda o mare importanta integritatii teritoriale si stabilitatii Ucrainei, afirma ministrul de Externe de la Ankara, Ahmet Davutoglu, subliniind ca regiunea autonoma Crimeea trebuie sa ramana parte a Ucrainei.

"Pentru Turcia, integritatea teritoriala a Ucrainei, stabilitatea si prosperitatea acestei tari sunt esentiale. Crimeea are o importanta deosebita pentru Turcia, datorita prezentei tatarilor in aceasta regiune si a patrimoniului cultural turc", a afirmat Ahmet Davutoğlu.

"Cea mai mare dorinta a Turciei este stabilitatea Ucrainei", a insistat Davutoğlu.

"Turcia indeamna toti liderii comunitatilor si grupurilor etnice din Crimeea sa uneasca eforturile pentru stabilitatea si pacea regionala", a continuat seful diplomatiei turce.

  • China indeamna partile implicate in criza din Ucraina sa respecte reglementarile internationale
Ministerul chinez de Externe indeamna toate partile implicate in conflictul din Ucraina sa respecte reglementarile internationale si sa caute o solutie pentru depasirea crizei prin dialog si negocieri.
Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

"China este foarte preocupata de actuala situatie din Ucraina", a declarat Qin Gang, purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe, referindu-se la riscurile unei interventii militare ruse, informeaza site-ul agentiei China Noua.

China respecta principiul neinterventiei in afacerile interne ale Ucrainei si sustine independenta, suveranitatea si integritatea teritoriala ale acestei tari, a precizat oficialul de la Bejing, indemnand partile implicate sa initieze negocieri pentru depasirea crizei si pentru mentinerea pacii in regiune.

  • John Kerry ameninta Rusia cu excluderea din G8
Rusia risca sa piarda locul in organizatia statelor puternic industralizate - G8 -, avertizeaza secretarul de Stat american, John Kerry, in contextul operatiunilor militare ruse din Ucraina.

"Daca operatiunile din Ucraina continua, presedintele Vladimir Putin ar putea sa nu mai aiba niciun summit G8 la Soci, ba chiar Rusia ar putea parasi G8", a atras atentia seful diplomatiei americane, citat de AFP.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

"Nu poti in secolul 21 sa te comporti in maniera secolului 19, invadand o alta tara pe un pretext complet inventat", a afirmat Kerry la o emisiune de la CBS.

  • Alianta Nord-Atlantica cere Rusiei sa inceteze activitatile militare in Ucraina
"Rusia ameninta pacea si securitatea Europei; Moscova trebuie sa inceteze imediat activitatile militare si amenintarile la adresa Ucrainei", a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, inaintea unei reuniuni de urgenta convocata la Bruxelles.

"Ceea ce face Rusia in momentul de fata in Ucraina reprezinta o incalcare a Cartei Natiunilor Unite", a subliniat secretarul general al NATO.

  • Organizatia extremista ucraineana Sectorul Dreapta ameninta ca va riposta interventiei ruse
Organizatia ultranationalista ucraineana Sectorul Dreapta, implicata in violentele de la manifestatiile proeuropene din Kiev, isi mobilizeaza militantii pentru a raspunde interventiei militare ruse in Crimeea, anunta liderul miscarii extremiste, Dmitro Iaros, citat de Kyiv Post.
Citeste si:
Mai multe regiuni din Ucraina au fost țintite de lovituri puternice...
Mai multe regiuni din Ucraina...

Dmitro Iaros a precizat ca Sectorul Dreapta isi va coordona actiunile cu Consiliul ucrainean pentru Securitatea Nationala.

"Le vom garanta securitatea tuturor civililor din Crimeea", a spus Iaros intr-o conferinta de presa. El a lansat un apel pentru recrutarea de voluntari civili in militiile organizatiei ultranationaliste.

Iaros a precizat ca organizatia Sectorul Dreapta a creat un cartier general pentru coordonarea actiunilor militare ale militantilor.

"Principala sarcina a brigazilor noastre este securizarea regiunilor care sufera de pe urma interventiei militare ruse", a explicat liderul ultranationalist.

  • Basescu: Cerem Rusiei incetarea manevrelor militare la adresa Ucrainei, tara care este agresata
Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la Cotroceni, ca Romania cere Rusiei incetarea manevrelor militare la adresa Ucrainei si considera ca tara vecina este agresata de fortele Federatiei Ruse.
Citeste si:
Evgheni Prigojin a murit, după ce avionul în care se afla s-a...
Evgheni Prigojin a murit,...

Seful statului a facut o declaratie de presa la Cotroceni precizand ca doreste sa exprime pozitia oficiala a Romaniei privind etapa la care s-a ajuns in evolutiile din Ucraina.

Potrivit presedintelui, Romania considera ca orice prezenta a trupelor Federatiei Ruse pe teritoriul Ucrainei fara acordul acesteia si in afara acordurilor internationale este o agresiune la adresa Ucrainei.

"In momentul de fata noi consideram ca Ucraina este agresata de fortele Federatiei Ruse", a spus presedintele Traian Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.