Escaladarea tensiunilor separatiste in Crimeea, o regiune rusofona din Ucraina, a atins niveluri periculoase, dar analistii sunt impartiti in legatura cu posibilitatea unei interventii militare a Rusiei.

La Simferopol, capitala Republicii Autonome Crimeea, in sudul Ucrainei, zeci de barbati inarmati prorusi au preluat controlul, joi, asupra sediilor Guvernului si Parlamentului.

Aceasta evolutie a situatiei a provocat reactii din partea presedintelui ucrainean interimar Oleksandr Turcinov, care i-a avertizat pe liderii militari ai flotei ruse la Marea Neagra, stationate in Crimeea, ca orice miscare de trupe armate va fi considerata de Kiev drept o "agresiune militara".

In timp ce unii observatori ai crizei ucrainene considera putin probabila ipoteza unui razboi cu participarea Rusiei, altii fac o comparatie intre evenimentele din Crimeea si cele care au condus in 2008 la conflictul dintre Rusia si Georgia in jurul regiunii separatiste proruse Osetia de Sud.

"Exista un real pericol", apreciaza Andreas Umland, un analist politic de la Academia Mohila din Kiev. "Exista tendinte separatiste, exista un interes rus in regiune si exista confruntari", dezvaluie el, citat de MEDIAFAX.

In opinia sa, situatia din Crimeea "aminteste" de cea care a precedat razboiul din 2008 dintre Moscova si Tbilisi. Acest conflict de cinci zile s-a soldat cu recunoasterea de catre Moscova a independentei Osetiei de Sud si Abhaziei, o alta regiune proprusa, si cu mobilizarea in aceste teritorii a mii de militari rusi.

Decizia presedintelui Vladimir Putin de a plasa in stare de alerta trupele ruse de-a lungul frontierei Rusiei cu Ucraina a escaladat tensiunile si a alimentat ingrijorarile occidentalilor.

- Tulburari interne sau conflict armat?

Tulburarile din Crimeea complica situatia din Ucraina, care incearca sa iasa dintr-o criza marcata de ciocniri sangeroase la Kiev si soldata cu demisia lui Viktor Ianukovici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.