Un pastor din Coreea de Sud a instalat o cutie, in fata bisericii, in care mamele isi pot abandona copiii nedoriti, fara repercusiuni. Barbatul primeste aproape douazeci de nou-nascuti in fiecare luna.

Dupa incheierea razboiului din Coreea, in 1953, statul asiatic s-a confruntat cu un numar mare de copii orfani si bebelusi metisi, nascuti din mame coreene si soldati occidentali. Societatea conservatoare din Coreea de Sud pune un mare accent pe legaturile familiale paterne, pe rudenia de sange si pe o puritate a rasei. Din acest motiv, orfanii de tata si metisii au probleme in a se integra si a fi pe deplin acceptati de societate. Multe dintre cupluri apeleaza si astazi la fertilizare in vitro sau la mame surogat, metode anevoioase si costisitoare, decat sa accepte un copil strain in familie. Astfel, in mai putin de 60 de ani, Coreea a trimis in jur de 150.000 de copii in strainatate, in cadrul programelor de adoptii internationale.

Autoritatile din Coreea de Sud au decis sa schimbe legea in 2012, introducand o limita maxima anuala pentru fiecare agentie care intermediaza adoptii si obligand mamele sa aiba grija de bebelusi cel putin sapte zile dupa nastere, inainte sa ii poata indrepta catre un orfelinat sau o noua familie.

Lee Yong-rak este un pastor sud-coreean care a decis sa se implice in rezolvarea acestor probleme cand un vecin l-a anuntat ca un nou-nascut a fost abandonat intr-o cutie de carton in fata bisericii lui, relateaza CNN. Barbatul spune ca evenimentul i-a deschis ochii in legatura cu disperarea mamelor necasatorite, de multe ori adolescente.

Acestea sunt presate sa-si abandoneze copiii, pentru ca legea le obliga sa aiba grija de ei timp de o saptamana si sa ii declare, fapt care le-ar compromite in ochii societatii conservatoare coreene. "Nu ma asteptam sa functioneze. O femeie mi-a spus ca se gandeste sa otraveasca nou-nascutul si sa se sinucida. I-am spus sa nu faca un asemenea lucru si sa aduca bebelusul aici", spune pastorul. "Alta mi-a spus ca voia sa sara de la geam impreuna cu cel mic", adauga el, potrivit mediafax.

Citeste si:
Premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj de solidaritate cu...
Premierul Nicolae Ciucă a...

Cutia este plasata pe o alee laturalnica din Seul. Mamele care vor sa-si abandoneze copiii nu trebuie decat sa deschida usa si sa aseze bebelusul inauntru pe prosoapele curate lasate de pastor. Cand usa se inchide, o alarma le semnaleaza celor din casa ca au mai primit un nou-nascut, astfel ca abandonul se realizeaza in anonimitate completa. Unii bebelusi sunt murdari de sange dupa nastere si au cordonul ombilical inca atasat. Dupa controale din partea politiei si a medicilor, copiii sunt transferati la orfelinate sau sunt adoptati de Lee Yong-rak. "La inceput gaseam cam doi bebelusi pe luna, dupa noua lege a adoptiei primim in jur de 19 nou-nascuti lunar", spune pastorul. Uneori sunt si cate douazeci de copii in casa lui Lee Yong-rak. Barbatul a adoptat o parte dintre ei si ii creste impreuna cu sotia sa. "Diferenta dintre noi si orfelinate este ca, aici, cei mici au o mama si un tata", spune el.

Citeste si:
Mamele cu nou-născuți de până la 3 luni vor primi un ajutor de...
Mamele cu nou-născuți de până...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.