Barack Obama a marit cu 25% salariul minim acordat persoanelor r care au contracte cu statul, in cazul persoanelor angajate incepand cu data de 1 ianuarie 2015. Astfel, presedintele pune in aplicare anuntul pe care l-a facut in discursul sustinut in Congres la sfarsitul lui ianuarie.

Salariul minim la nivel federal este, in prezent, de 7,25 dolari, si a ramas la acelasi nivel din 2009. Anumite state americane acorda salarii mai mari.

Obama a subliniat ca, tinand cont de inflatie, puterea de cumparare a persoanelor platite cu salariul minim a "scazut cu 20% fata de perioada in care Ronald Reagan a intrat in functia" de presedinte, in ianuarie 1981, anunta MEDIAFAX.

De marirea salariului la 10,10 dolari, incepand din 2015, vor beneficia "sute de mii de persoane", a declarat anterior secretarul Muncii Tom Perez. El a explicat, intr-o conferinta de presa sustinuta la Casa Alba, ca aceasta noua politica ar putea fi aplicata in cadrul alocatiilor bugetare actuale.

In fapt, doar Camera Reprezentantilor are puterea constitutionala sa adopte noi cheltuieli, iar reprezentantii din cadrul Partidului Republican, majoritari in Camera, si-au exprimat ostilitatea fata de o marire a salariului minim care, in opinia lor, ar "frana" cresterea economica.

Insa Obama respinge aceasta idee, subliniind ca o astfel de marire, la care a indemnat de un an, "va ajuta milioane de americani sa iasa din saracie". O asemenea masura "nu va avea un efect negativ asupra economiei, ea va stimula economia", a dat el asigurari, indemnand Congresul, din nou, sa "dea o crestere Statelor Unite".

Rata somajului a atins cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani (6,6%, in ianuarie), iar cresterea accelereaza (cu un ritm anual de 4,1%, in al treilea trimestru).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.