Incalzire vetusta, urme de azbest, infiltratii de apa - palatele reginei Elizabeth a II-a se degradeaza, in lipsa unui nivel de intretinere suficient, au anuntat deputatii britanici intr-un raport publicat marti, in care se solicita o reducere a cheltuielilor familiei regale britanice.

La Palatul Buckingham din Londra, resedinta principala a reginei Elizabeth a II-a, multe dintre cele 775 de camere nu au mai fost redecorate de peste 60 de ani, potrivit trezorierului reginei, Alan Reid.

Lucrari de eliminare a azbestului, un produs toxic, au fost efectuate in acest castel construit in secolul al XVII-lea, al carui sistem electric si de incalzire sunt considerate desuete. Din acest motiv, se pierde multa energie, iar facturile de electricitate sunt exagerate, a subliniat raportul intocmit de Comitetul conturilor publice (PAC), scrie MEDIAFAX.

Un deputat britanic a dezvaluit ca a constatat, in timpul unei vizite la Buckingham, o serie de infiltratii ale apelor pluviale intr-o galerie cu tablouri din palat. Parlamentarii s-au alarmat, totodata, de starea in care se afla Mausoleul regal ce contine cavoul reginei Victoria si al printului Albert, aflat pe domeniul Frogmore, langa castelul Windsor, aflat la 40 de kilometri de Londra.

De 18 ani, acest mausoleu asteapta demararea unor lucrari de intretinere, al caror cost este estimat la 3 milioane de lire sterline (3,6 milioane euro), iar starea sa se deterioreaza: mausoleul a fost inclus pe lista monumentelor istorice considerate "cu risc mare" de degradare.

Castelul Windsor, in care regina isi petrece weekendurile, reprezinta si el un motiv de ingrijorare pentru parlamentari: o parte din acoperisul sau si sistemul sau de conducte de apa au nevoie de reparatii.

In total, aproape 40% din totalul proprietatilor reginei se aflau, in 2012, sub un nivel de intretinere suficient, afirma autorii aceluiasi raport.

"Casa regala trebuie sa analizeze serios chestiunea lucrarilor de intretinere in intarziere", a insistat Margaret Hodge, presedinta PAC, insarcinata cu examinarea fondurilor alocate casei regale ("Sovereign Grant"). Aceasta alocatie publica anuala, de 37 milioane de euro in anul fiscal 2012-2013, contribuie la finantarea vizitelor intreprinse de suverana, la acoperirea cheltuielilor salariale pentru angajati si la mentenanta si intretinerea palatelor regale.

Citeste si:
Vedete care locuiesc în case modeste, deși și-ar putea cumpăra palate
Vedete care locuiesc în case...

Parlamentarii au cerut casei regale sa isi reduca cheltuielile anuale in aceasta perioada de austeritate bugetara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.