Olanda risca o repetare a "tragediei" muncitorilor imigranti, daca nu investeste suficient in integrarea socio-economica a romanilor si bulgarilor, a avertizat marti un organism consultativ guvernamental.

Consiliul Stiintific pentru Politici Guvernamentale (WRR) afirma ca atat Executivul, cat si industria este necesar sa treaca la actiune, in urma deschiderii complete a pietei pentru muncitori din aceste doua state est-europene membre UE.

"Pana acum, beneficiile economice ale migratiei fortei de munca europene in Olanda si in alte parti ale UE au fost mai mari decat costurile", subliniaza Consiliul. "Cu toate acestea, exista motive de ingrijorare, in special in privinta extremitatii inferioare a pietei muncii", adauga acesta, potrivit MEDIAFAX.

In pofida faptului ca romanii care muncesc deja in Olanda sunt, in general, mai bine pregatiti decat polonezii care emigrat in aceasta tara, "in grupul muncitorilor romani se afla si persoane cu un nivel de studii sau pregatire mai reduse, iar numerosi muncitori bulgari au o pozitie vulnerabila pe piata muncii", afirma cercetatorii.

In opinia WRR, principala lectie din trecut este ca aceste "costuri cu migratia muncitorilor cresc, daca persoanele (respective) - si copiii lor - nu muncesc". Numerosi muncitori marocani si turci care au emigrat in Olanda in anii '70 nu au locuri de munca, in prezent, iar copiii lor sunt susceptibili sa aiba in mai mica masura decat copiii olandezi un loc de munca, afirma Consiliul.

Munca necalificata necesita o atentie particulara si sunt necesare eforturi in vederea depistarii competitiei neloiale, recomanda WRR, precizand ca acest lucru implica utilizarea legilor in vigoare in mod adecvat si noi initiative europene. Consiliul recomanda, de asemenea, o examinare atenta a contractelor de munca.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.