Intensificarea revoltei intr-o provincie sunnita din Irak plaseaza Guvernul, dominat de siiti, in fata unei alegeri critice, si anume intre reconciliere si razboi civil, potrivit expertilor.

Premierul Nuri al-Maliki trebuie sa decida in urmatoarele zile intre a propune o impartire reala a puterii cu minoritatea sunnita sau sa continue politica de marginalizare si reprimare.

"Urmatoarele zile vor determina soarta Irakului", apreciaza Ihsan al-Shammari, profesor de stiinte politice la Universitatea din Bagdad.

"Tara se gaseste la rascruce de drumuri: o reconciliere sub forma unui stat democratic sau o prabusire in haos si razboi civil", explica el.

In opinia sa, fie va exista "un Irak democratic in care fiecare va fi egal", fie "ne vom indrepta catre prapastie". Nemultumirea creste de ani buni printre sunniti, care se simt exclusi din sfera puterii si stigmatizati de fortele de securitate, care recurg adesea la metode brutale.

Incepand din decembrie 2012, aceasta nemultumire se exprima mai ales in taberele infiintate de protestatari in mai multe regiuni majoritar sunnite. Astfel, decizia luata de Maliki pe 30 decembrie de a desfiinta tabara situata in apropiere de Ramadi a tensionat si mai mult situatia, scrie MEDIAFAX.

Combatanti sunniti ai gruparii Statului Islamic in Irak si in Levant (SIIL, afiliat la Al-Qaida) au preluat controlul asupra Fallujah si unei parti din Ramadi, la 60 si la 100 de kilometri vest de capitala.

Autoritatile au anuntat ca vor efectua un asalt, cu scopul de prelua Fallujah, ceea ce aduce aminte de doua batalii pe care fortele americane le-au dus in 2004 impotriva insurgentilor pe strazile acestui oras, cu pretul unor pierderi imense.

"Celulele Al-Qaida cele mai active si cele mai importante sunt acum aproape de Bagdad, din cauza unei erori de judecata a Guvernului, care este in curs de a duce Irakul catre necunoscut", apreciaza Issam al-Faili, profesor de stiinte politice la Universitatea Mustansiriyah din Bagdad.

De-acum, tara risca sa se confrunte cu "o intensificare a crizelor, iar diviziunile sociale pot deveni mai profunde si mai periculoase", avertizeaza el.

Citeste si:
Două rachete s-au prăbuşit în apropierea unei baze din Irak
Două rachete s-au prăbuşit în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.