Aproximativ 33% dintre adultii din intreaga lume sunt in prezent clasificati ca fiind obezi sau supraponderali, se arata intr-un raport realizat de Overseas Development Institute din Marea Britanie, informeaza dailymail.co.uk.

Overseas Development Institute (ODI) a coordonat o cercetare in urma careia s-a constatat o "explozie" globala in ceea ce priveste numarul persoanelor supraponderale si obeze. O "explozie" globala inseamna ca 1,46 de miliarde de adulti din toata lumea sunt obezi sau supraponderali, ceea ce inseamna ca indicele lor de masa corporala (IMC) - o formula matematica ce asociaza inaltimea cu greutatea si care este folosita pe scara larga inca de la inceputul anilor 1970 - este mai mare de 25.

De asemenea, ODI a avertizat in legatura cu riscurile asupra sanatatii asociate cu aceasta tendinta de crestere in greutate, sugerand ca schimbarea dietelor si supraconsumul alimentelor au legatura cu prosperitatea din tarile in curs de dezvoltare. Odata ce veniturile cresc, se trece de la consumul de cereale si fibre la o dieta bazata pe carne, grasimi si zahar.

In Marea Britanie, 64% dintre adulti se incadreaza in aceasta categorie si sunt cei mai predispusi la a suferi un infarct miocardic, accident vascular cerebral si la a dezvolta cancer, diabet si alte probleme medicale.

In tarile in curs de dezvoltate, numarul persoanelor obeze sau supraponderale a crescut de aproape patru ori, de la 250 de milioane in 1980 la 904 milioane in 2008, scrie MEDIAFAX.

In ceea ce priveste numarul persoanelor obeze sau supraponderate in tarile dezvoltate, acesta a crescut de 1,7 ori in aceeasi perioada.

La nivel global, in perioada 1980-2008, numarul persoanelor obeze si supraponderale a crescut de la 23% la 34%. In acelasi timp, subnutritia este inca o problema pentru sute de milioane de oameni.

Supraconsumul de alimente si viata din ce in ce mai sedentara reprezinta cauzele numarului mare de persoane care sunt supraponderale sau obeze. Numarul acestora este mai mare in tarile dezvoltate, dar un procent semnificativ se evidentiaza si in tarile in care veniturile sunt medii.

Citeste si:
Minorii cu vârsta de peste 16 ani pot călători în afara țării fără...
Minorii cu vârsta de peste 16...

Potrivit acestei cercetari, se poate observa o "explozie" in ceea ce priveste numarul de persoane supraponderale si obeze in ultimii 30 de ani. Overseas Development Institute a analizat schimbarile care au avut loc la nivelul regiunilor lumii si la nivelul tarilor, folosind datele publicate anul trecut in Population Health Metrics, potrivit BBC.

Astfel, in Africa de Nord, Orientul Mijlociu si America Latina, numarul acestor persoane a crescut la un nivel similar cu cel din Europa, ceea ce inseamna in jur de 58 de procente.

Cu un procent de 70%, America de Nord inregistreaza in continuare cel mai mare numar de persoane adulte care sunt supraponderale, dar si in regiuni precum Australia si sudul Americii Latine procentul este destul de mare, de 63%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.