Presedintele iranian Hassan Rohani a salutat acordul incheiat duminica la Geneva intre Iran si marile puteri asupra controversatului program nuclear al Teheranului, afirmand ca acesta "deschide noi orizonturi", relateaza AFP.

Negociatorii, prezenti la Geneva, au salutat la randul lor un "succes" pentru Iran, dupa cinci zile de negocieri dure cu reprezentantii tarilor din cadrul Grupului 5+1 (China, Franta, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite si Germania).

"Votul poporului pentru moderatie si angajament constructiv, dar si eforturile neobosite ale echipelor de negociere vor deschide noi orizonturi", a declarat, intr-un mesaj postat pe Twitter, presedintele moderat, care a lansat o politica de deschidere catre Occident dupa ce a fost ales in aceasta functie in iunie.

Potrivit MEDIAFAX, ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif, care a condus negocierile alaturi de sefa diplomatiei UE Catherine Ashton, mandatata de tarile din cadrul Grupului 5+1, a declarat intr-un mesaj postat pe Facebook ca negocierile s-au "incheiat cu succes".

"Imbogatirea uraniului a fost recunoscuta, sanctiunile sunt pe o pista descendenta", a adaugat el, fara sa ofere alte precizari asupra prevederilor acordului.

Seful negociatorilor iranieni Abbas Araghchi a declarat, de asemenea, intr-un mesaj postat pe Twitter, ca programul iranian de imbogatire a uraniului a fost "recunoscut" in cursul negocierilor cu marile puteri, fara sa precizeze daca dreptul la imbogatirea uraniului, revendicat de catre Teheran, este mentionat in acord.

Presedintele Statelor Unite Barack Obama a calificat drept o "prima etapa importanta" acordul interimar incheiat cu Iranul asupra programului sau nuclear, subliniind totodata ca in acest dosar persista "dificultati enorme".

Intr-o interventie solemna, la Casa Alba, Obama a oferit asigurari ca acest acord, obtinut cu greu la Geneva, "bareaza calea cel mai evident" Republicii islamice spre bomba atomica si a indemnat Congresul american sa se abtina de la adoptarea unor noi sanctiuni impotriva Iranului.

Citeste si:
Fostul preşedinte american, Barack Obama, a fost depistat pozitiv...
Fostul preşedinte american...

Citeste si: Acord intre marile puteri si Iran asupra programului nuclear al Teheranului


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.