Jurnalistii si fotoreporterii acreditati la Casa Alba provenind de la numeroase publicatii si trusturi de presa au protestat fata de restrictiile impuse in ceea ce priveste posibilitatea de a-l fotografia pe presedintele Barack Obama si au comparat administratia prezidentiala cu Uniunea Sovietica.

Potrivit Huffingtonpost.com, jurnalistii de la Associated Press, ABC News, Fox News Channel, The New York Times Co. si de la alte 34 companii de presa au protestat fata de acele masuri restrictive intr-o scrisoare expediata pe adresa Casei Albe, joi, in care au solicitat sa li se permita sa se apropie mai mult de presedintele Obama, in intervalul de timp in care acesta se achita de obligatiile sale oficiale si se intalneste cu membrii echipei prezidentiale in Biroul Oval si in afara acestuia, transmite MEDIAFAX.

Intr-o intalnire cu Jay Carney, secretarul Casei Albe, Doug Mills, fotograf la The New York Times, a comparat Casa Alba cu Agentia telegrafica de informatii a Uniunii Sovietice, fosta agentie de presa rusa insarcinata cu propaganda comunista in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Doug Mills si alti fotoreporteri au dorit sa afle motivele pentru care li s-a interzis sa asigure acoperirea mediatica a evenimentelor prezidentiale si motivele pentru care doar fotografiile realizate de echipa care se ocupa de imaginea presedintelui american sunt date publicitatii.

"Jurnalistilor li se neaga in mod frecvent dreptul de a-l fotografia sau de a-l filma pe presedinte in timp ce acesta se achita de indatoririle sale oficiale. Imediat ce jurnalistii pun mana pe aparatele lor de fotografiat sau pe camerele de luat vederi, intervin oficialii din administratia prezidentiala, impiedicand astfel publicul larg sa aiba o perspectiva independenta asupra importantelor functiuni indeplinite de ramura executiva a guvernului", au scris semnatarii acestei scrisori de protest, adresata lui Jay Carney.

"Pentru a fi cat mai clari, va semnalam ca ne referim la activitatile prezidentiale care au o natura profund publica. Pentru a fi la fel de clari, nu va cerem sa ne asigurati accesul in mod liber in Casa Alba sau in zonele rezervate, inchise din motive de securitate nationala", au adaugat semnatarii scrisorii.

Citeste si:
Statele Unite „nu vor permite” Chinei să izoleze Taiwanul, afirmă...
Statele Unite „nu vor...

Motivul aparent pentru care reporterii acreditati la Casa Alba nu au avut dreptul sa participe la o serie de evenimente prezidentiale este acela ca respectivele intalniri ale presedintelui Obama erau catalogate ca fiind "private".

"Oricat de logica ar fi aceasta explicatie, ea este subminata de faptul ca administratia de la Casa Alba a publicat propriile fotografii de la asa-zisele evenimente private, prin intermediul platformelor de socializare. Restrictiile impuse de Casa Alba fotografilor care acopera acele evenimente, urmate de publicarea constanta, de catre Casa Alba, a fotografiilor realizate de angajati guvernamentali la aceleasi evenimente, reprezinta o restrictie arbitrara si o ingerinta neintemeiata in activitatile de presa legale. Ati inlocuit, intr-adevar, fotojurnalismul independent cu lansari de presa vizuala", au mai spus semnatarii acestei scrisori de protest.

Citeste si:
Fostul preşedinte american, Barack Obama, a fost depistat pozitiv...
Fostul preşedinte american...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.