Siria ar putea deveni un "Afganistan mediteraneean" in cazul in care comunitatea internationala nu intervine pentru a pune capat razboiului civil din tara, a avertizat presedintele turc Abdullah Gül, scrie The Guardian online.

Intr-un interviu acordat ziarului britanic in timpul unei vizite la Edinburgh, capitala Scotiei, Gül a catalogat ca "foarte dezamagitoare" reactia lumii fata de criza siriana.

Daca "indiferenta" comunitatii internationale continua, "s-ar putea ajunge la o si mai mare radicalizare si la faptul ca unele grupari care participa la razboiul civil sa aiba o atitudine si mai extrema", a adaugat seful statului turc.

"Nu cred ca cineva ar tolera existenta a ceva ca Afganistanul pe malul Mediteranei", a subliniat el.

"Din acest motiv, comunitatea internationala trebuie sa aiba o pozitie foarte solida cu privire la Siria", a apreciat Gül.

Turcia este unul dintre principalii sustinatori ai rebelilor care lupta impotriva regimului de la Damasc si gazduieste pe teritoriul sau aproximativ 600.000 de refugiati sirieni. Abdullah Gül a mai avertizat ca va reactiona "in modul cel mai ferm posibil" in cazul in care conflictul sirian se va extinde de partea turca a frontierei dintre Turcia si Siria, scrie MEDIAFAX.

El a acuzat aliatii tarii sale ca nu au sustinut suficient eforturile turce in vederea unor negocieri cu presedintele Bashar al-Assad la inceputul crizei, in martie 2011.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.